Europeisk samarbeid om energi er av stor betydning for norsk industri, slår Stein Lier-Hansen, adm.direktør i Norsk Industri fast i denne fredagskommentaren. (Foto: Norsk Industri)

Industrien trenger europeisk energisamarbeid. Dette er avgjørende både for å få til en felles, ren klimapolitikk og for å ikke sette Norge på sidelinjen når framtidens kraftpolitikk skal utformes.

Av: Stein Lier-Hansen, adm.direktør i Norsk Industri

I europeisk sammenheng er Norge en stor energinasjon. Europa er Norges viktigste marked for naturgass og eksporten representerer enorme inntekter til landet vårt. Å kunne delta i dette markedet på like vilkår og spilleregler er derfor avgjørende for Norge. Samfunnsdebatten har den siste tiden rast rundt hvorvidt det lønner seg for Norge å delta i EUs energisamarbeid, ACER. Om kort tid skal Stortinget ta stilling til om Norge skal innlemme EUs tredje energimarkedspakke i norsk lovgivning og slutte seg til EUs energibyrå.

En forutsetning for at vår kraftforedlende industri skal være konkurransedyktig er tilgang på ren kraft. Det er det først og fremst norske politikere som styrer, for eksempel gjennom hvor mange utenlandsforbindelser de sier ja eller nei til. Vi løser det ikke med å si nei til samarbeid med et av de viktigste markedene for produktene industrien produserer.