Viklerfaget, her illustrert med produksjon av fordelingstransformatorer, er kritisk kompetanse for elektronæringen. Nå må det tas et krafttak for rekruttering. (Illustrasjonsfoto: Møre Trafo)

Viklerfaget blir ikke tatt av læreplanen når ny struktur i videregående skole innføres fra 2020. Det var kunnskapsdepartementet som kom med denne avklaringen tidligere denne uken. Nå er det opptil elektronæringen å svare på den utfordringen dette innebærer.

Faren er ikke over for viklerfaget. Nå er det opptil elektronæringen å legge forholdene til rette for å kanalisere ung arbeidskraft til dette fagområdet. Først og fremst dreier dette seg om å opprette et tilstrekkelig antall lærlingeplasser, og å tilpasse læreplanene til den teknologiske utviklingen.

Dette klare og tydelige budskapet kommer blant andre fra Are Solli, forbundssekretær i EL og IT Forbundet og leder av faglig råd for elektrofag, kompetanserådgiver Brynhild Totland i Energi Norge og direktør Stein-Iver Koi, bransjeansvarlig for elektro og energi i Norsk Industri.

Jeg kan ikke sterkt nok understreke hvor viktig det er å ta denne utfordringen på alvor, sier Stein-Iver Koi. – Om så ikke skjer risikerer vi at samfunnskritisk kompetanse blir borte, og at vi blir mer og mer avhengig av hjelp fra utlandet når det er behov for raske reaksjoner ved problemer med viklinger i generatorer og transformatorer. Spesielt gjelder dette i landets vannkraftverk, som er av avgjørende betydning for stabilitet i landets landbaserte energiforsyning.

Dette er et spisset kompetanseområde, legger Brynhild Totland til. – men ikke mindre viktig av den grunn. Vi har ingen tid å miste når det gjelder å sette fart i rekruttering til viklerfaget. Flertallet av de som fortsatt er aktive innen dette fagområdet, og som skal stå for den praktiske opplæring ute på anleggene, vipper allerede på kanten til pensjonistenes rekker.