
Utviklingen i vannkraft har gått i revers
Kjell Roland slutter som sjef for Norfund etter 12 år i stillingen. Han mener arbeidet for å øke norske investeringer i utviklingsland har gått stadig tyngre de siste årene, og peker spesielt på vannkraftsektoren.
Av: Asle Olav Rønning og Jan Speed, Bistandsaktuelt
Norfund er et statlig investeringsfond som skal bidra til utvikling. I løpet av Rolands periode som administrerende direktør har Norfunds samlede investeringer økt fra 3,7 milliarder kroner til rundt 21 milliarder kroner i 2017.
Roland har bidratt til bred tverrpolitisk enighet om å styrke Norfund, som har fått jevnlige milliardpåfyllinger over bistandsbudsjettene. Norfund har oppgave å bidra til å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst i utviklingsland.
De siste årene har utbygging av solenergi og styrking av banksektoren i Afrika sør for Sahara vært to viktige satsingsområder.
Mener utviklingen har gått i revers
Å få med seg private norske partnere til investeringer i utviklingsland har vært en sentral målsetting for Norfund. Roland sier at det å få med seg norske partnere har vært en av de virkelig tunge utfordringene.
– Der har utviklingen gått i revers. At det har gått så tungt har overrasket oss, sier han.
Et av de vanskelige områdene er vannkraft. I fjor ble samarbeidet med Statkraft innen vannkraft avviklet. Også kraftselskapet BKK har trukket seg ut fra fellesinvesteringer med Norfund.
– I vannkraft er det nå ingen norske aktører som vil være med i disse markedene, sier Roland.
Den avtroppende Norfund-sjefen mener at det er et paradoks at Norge, som lenge har hatt en ledende rolle innen vannkraft, ikke lenger bidrar til vannkraftutbygging i de fattigste landene. Roland mener vannkraft er like viktig i afrikanske land i dag som det var i Norge for hundre år siden.
– Nå har vi altså ingen norske vannkraftaktører i Afrika sør for Sahara, slår han fast.
Har snakket næringslivets sak
Roland har som Norfund-sjef vært en frittalende forsvarer for behovet for større investeringer i utviklingsland og ikke gått av veien for å snakke i store bokstaver.
– Har du valgt å ta på deg en rolle som forsvarer for næringslivet som næringslivet ikke selv kan ta?
– Ja. Vi har valgt å tilta oss en rolle som forsvarer av hvorfor investeringer i næringslivet er viktig. Vi har pekt på at omdømmerisiko kan påvirke negativt på dette, sier Roland.
Han sier at næringslivsaktører selv ikke har noen interesse av å ta en slik rolle i samfunnsdebatten.
– Det er ingen i næringslivet som kan gjøre det. Vi har ikke bonus knyttet til lønnsomhet, og derfor kan ingen beskylde oss for å ha andre motiver.
– Dermed har du og Norfund også blitt en skyteskive for kritikk?
– Jeg opplever ikke at vi har fått så mye kritikk. Jeg opplever at vi i det store bildet har et godt forhold til NGO-ene, sier Roland, og sier at spesielt frivillige organisasjoner som selv har direkte virksomhet i utviklingsland lettere forstår investorenes virkelighet.
(Forkortet versjon av intervju på bistandsaktuelt.no)