I dag starter meklingen mellom LO/YS og NHO. Partene må komme til enighet innen midnatt lørdag. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

LO og YS varslet i går at rundt 35.000 medlemmer kan bli tatt ut i streik fra søndag. Rundt 1100 av disse jobber i kraftsektoren.

Kilde: Energi Norge

Meklingen mellom de to hovedorganisasjonene og NHO starter onsdag. Dersom partene ikke kommer til enighet innen midnatt lørdag 7. april, blir rundt 29.000 LO-medlemmer og 6000 YS-medlemmer tatt ut i streik fra søndag.

I dag ble det kjent hvor mange energimontører og -operatører som tas ut fra ulike selskaper ved en eventuell streik. I første omgang vil følgende bli berørt:

Nettselskaper: Agder Energi Nett, TrønderEnergi Nett og Helgeland Kraft.
Kraftprodusenter: Agder Energi Vannkraft, Sunnhordland Kraftlag og Returkraft.
Entreprenørselskaper: Nettpartner, Infratek Norge, BKK Enotek, Nettservice, Frost Entreprenør og Stange AUS.

De som blir tatt ut i kraftsektoren er i all hovedsak organisert i EL og IT Forbundet i LO. Men det er også varslet plassfratredelse for enkelte ansatte i Fagforbundet og i YS-forbundene Parat, Negotia og Delta. De to sistnevnte organiserer administrativt ansatte i selskapene.

– Selskapene forbereder seg nå på en mulig situasjon med redusert bemanning. Det vil eventuelt berøre både drift og vedlikehold av kraftnett og kraftverk, men det opprettholdes alltid en beredskap for å ivareta liv, helse og store materielle verdier, sier direktør for arbeidsliv Ståle Borgersen i Energi Norge.