40 solgte solcelleanlegg allerede første uken i april viser at det er fullfart for denne fornybarkilden på Sørlandet. (Illustrasjonsfoto: LOS)

Solcellesesongen har starter sterkt på Sørlandet. Til tross for en snørik vinter og sen vår, ligger 2018 an til å bli et rekordår for nye solcelleanlegg i landsdelen.

Kilde: LOS

Allerede første uken i april var 40 solcelleanlegg solgt gjennom LOS og Otovos samarbeid. Det er like mange som ble montert på Sørlandet i hele 2016. Salgstallene så langt ligger foran fjoråret, da 119 solcelleanlegg ble aktivert i Aust- og Vest-Agder.

− Jeg vil absolutt anbefale alle som har mulighet til det å få solceller å installere på hustaket, sier Roger Jørgensen i Lillesand. Han er en av LOS-kundene som fikk solceller montert på hustaket i fjor sommer, og ser allerede en god nedgang i strømmen han kjøper.

De vel 40 anleggene som så langt er solgt, skal til sammen ha 1400 solcellepaneler på taket. Disse vil produsere over 300.000 kilowattimer hvert år, og vil med det lage nok energi til å kjøre elbiler over 1,5 millioner kilometer årlig.

En oversikt Gunnstein Skomedal, forsker ved Universitetet i Agder, har satt sammen viser at det er Kristiansand, Grimstad og Arendal som har flest solenergiinstallasjoner på Sørlandet. Ser man på solenergi i forhold til innbyggertallet, er det Risør, Iveland og Birkenes som topper listen.

− Det blir spennende å se hvilken kommune som kommer på topp i år. Så langt ser vi at det er stor interesse vest i Vest-Agder, så jeg har tro på at vi får se mange solcelleanlegg på hustakene i Flekkefjord i år, sier Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo. I år kan LOS og Otovo betjene hele Agder etter å ha økt kapasiteten fra å bare gjelde byene langs kysten i 2017.

For en huseier som vurderer å legge solcellepaneler på taket, er det selvfølgelig viktig at man blir fornøyd med utseendet. Derfor er estetikk en sentral faktor når du skal planlegge solcelleanlegg.