Equinors hydrogenfabrikken til Statoil på Tjeldbergodden. (Foto: Harald Pettersen/Statoil)

NVE har beregnet at strømforbruket i fastlands-Norge kan vokse med 24 TWh frem mot 2035, fra 133 TWh i 2016 til 157 TWh i 2035. Det meste av veksten skjer innen industri, petroleum, datasentre og transport.

Kilde: NVE

– Den nye rapporten «Strømforbruk i Norge mot 2035» viser at det er optimisme i næringslivet. Strømforbruket innen industri, petroleumsnæringen og datasentre kan øke med 17 TWh fram til 2035. Vi har i denne analysen kommet fram til at strøm til store datasentre vil nå tre til fire TWh i 2035. Dette kan fort vise seg å være et forsiktig anslag hvis mange av de foreliggende planene blir gjennomført, sier Per Sanderud, vassdrags- og energidirektør i NVE.

Vekst i industri og datasentre

Ny aluminiumsfabrikk på Karmøy, oppstart av den nedstengte aluminiumslinjen på Husnes og elektrifisering av Utsirahøyden er prosjekter som vil bidra til økt strømforbruk.

I Norge er det foreløpig få store datasentre, men bare i første kvartal 2018 har det kommet to nye datasentre. Et på Follum ved Hønefoss og et i Mo i Rana. Det er i tillegg planer om nye datasentre flere steder i Norge. Datasentre kan bli en ny, stor kraftintensiv næring mot 2035.

Flere elbiler og elferger

Stadig flere elbiler, elektriske ferger og andre elektriske kjøretøy gjør at strømforbruket i transportsektoren vil øke raskt. NVE anslår at halvparten av personbilene i Norge er elektriske i 2035 og at strømforbruket i hele transportsektoren kan øke fra 1 TWh i 2016, til nærmere 9 TWh i 2035

Vi sløser mindre
 
– Det ser ut til at vi klarer å ta kraften i bruk til klimavennlig verdiskapning og omlegging til utslippsfri transport. I tillegg sløser vi mindre med strømmen enn tidligere. Strengere krav til bygninger og bedre elektrisk utstyr, blant annet godt hjulpet av energimerking og nye økodesignkrav, gjør at strømforbruket i husholdninger og tjenesteytende næringer er forventet å gå ned mot 2035. Dette til tross for at vi blir flere mennesker, påpeker Sanderud.

Solceller på takene og varmepumper reduserer også behovet for strøm fra strømnettet. NVE anslår at strømforbruket i husholdninger og tjenesteytende næringer totalt vil være 1 TWh lavere i 2035 enn i 2016.

Usikkerhet

Selv om NVE i denne rapporten anslår vekst i strømforbruket mot 2035, er det viktig å påpeke usikkerheten i framskrivinger så langt frem i tid. Endringer i forutsetninger som ligger til grunn for denne framskrivingen, som for eksempel annen økonomisk utvikling eller endringer befolkningsutviklingen, kan gi andre resultater enn det NVE anslår.    

Last ned NVE-rapport 2018-43 «Strømforbruk Norge mot 2035»