Fra stortingets talerstol har Bjørnar Moxnes (Rødt) tidligere denne uken hevdet at en strømkabel til Skottland vil tømme Vestlandet for kraft. Det er selvfølgelig direkte vrøvl. (Foto: Stortinget)

Fra stortingets talerstol påsto Bjørnar Moxnes (Rødt) tidligere denne uken at en ny strømkabelforbindelse mellom Norge og Skottland ville tømme Vestlandet for kraft. Større vrøvl er det lenge siden vi har hørt.

Bjørnar Moxnes er ikke snau. Ved flere anledninger den senere tid har han gått til frontalangrep på landets kraftpolitikk. Det er i prinsippet greit nok, om de utspillene han kommer med er faktabaserte og ikke fantasifullt oppspinn.

Det er mange måter å søke politisk makt på. Hvor uetterrettelig det kan være er det tilstrekkelig å henvise til de turbulente tilstandene i det amerikanske samfunnet, der løgn og fanteri flommer inn i ørene og øynene på landets befolkning. Slik vil vi ikke ha det i Norge!

Måten Bjørnar Moxnes søker makt på har forføreriske elementer i seg. Fra landets fremste politiske talerstol sprer han kunnskapsløs propaganda. Når det gjelder kraft er nordmenn flest lette å få på limpinnen. Det er stort sett økning i strømprisen og langvarige strømbrudd som får temperaturen til å stige. Kraftoppdekningen tar vi for gitt.

Det kan vi med god samvittighet gjøre, både nå og i fremtidsperspektiv. Ingen er så vel beslått med fornybare energiressurser som oss. I motsetning til mange andre land har vi store ressurser med vind og vann å høste av. Selv med betydelig økning i forbruket har dette bærekraft langt inn i fremtiden.

Med det kommunistiske manifest som ledestjerne burde solidaritet være mer enn et honnørord for Rødt. Det er nemlig det det dreier seg om, dele med andre det vi selv har en overflod av, selv om strømprisen skulle stige en øre eller to. Så mye må vi være villige til å ofre for å vise klimamessig omsorg for andre enn oss selv.

Jeg oppfordrer deg til å kjempe for større velgeroppslutning med blankpusset våpen og kunnskapsbaserte fakta. Som en av våre fremste folkevalgte burde du være den første til å vite at en strømkabel til Skottland vil være av marginal betydning for kraftsituasjonen, enten det dreier seg om Vestlandet eller landet sett under et.