Med en felles nettsentral i Mosjøen håper Helgeland Kraft og Nordlandsnett å kunne gi enda bedre tjenester til nettkundene, sier nettsjef i Helgeland Kraft, Frode Valla. (Foto: Helgeland Kraft)

Helgeland Kraft, Nordlandsnett og Salten Kraftsamband inngår samarbeid om felles nettsentral i Mosjøen og produksjonssentral i Fauske.

Kilde: Helgeland Kraft

En driftssentral for nett overvåker og drifter strømnettet, mens produksjonssentralen overvåker og drifter kraftanleggene.

Ved en slik omlegging vil vi få mer spesialiserte miljøer som vil være bedre rustet til å ta i bruk ny teknologi på de respektive områder. Bransjen er i endring, noe som vil stille nye krav og forventninger til oss som kraftselskap. Med en felles nettsentral i Mosjøen håper Helgeland Kraft og Nordlandsnett å kunne gi enda bedre tjenester til nettkundene, både i Salten og på Helgeland, spesielt i forbindelse med strømbrudd og krisesituasjoner, sier nettsjef i Helgeland Kraft, Frode Valla.

Med en felles driftssentral vil vi sammen kunne ta i bruk en mer robust og nyere teknologi. Dette vil bidra til at vi vil kunne gi våre kunder enda bedre informasjon. Vi kan også jobbe mer effektivt i krisesituasjoner, med å hjelpe hverandre, siden en felles driftssentral gir oss bedre muligheter for samordning. Vi vil også kunne bygge opp spisskompetanse på nettdrift og beredskap, sier direktør i Nordlandsnett, Harald M. Andreassen.

Bakgrunnen for samarbeidet er et ønske om å etablere løsninger som på sikt vil gi bedre tjenester til en lavere kostnad. I tillegg er det også et ønske fra myndighetenes side å skille ut monopolvirksomheten (nettvirksomhet) fra øvrig konkurranseutsatt virksomhet. Stein Mørtsell i SKS Produksjon ser frem til å innrette en ny produksjonssentral på Fauske for fremtiden.

Det horisontale samarbeidet mellom oss gjør at vi får rendyrket våre forretningsområder. Vi kan samarbeide om større investeringer og fellesskapsløsninger, siden vi hver for oss vil få lavere kostnader i det nye selskapet. Vi vil også kunne stille backup for hverandre, hvis det skulle være nødvendig, sier administrerende direktør i SKS Produksjon Stein Mørtsell.

Antall ansatte vil ikke endres i de to selskapene som en følge av sammenslåingen. De nye driftssentralene vil være i ordinær drift fra 1/1-2019.