Terråk kraftverk i Bindal kommune i Noirdland vil nytte et fall på 125 meter i Terråkelva fra inntaket i Nervatnet til utløp her ved Hellifossen.

Et oppgitt kraftprosjekt ble spavendt etter «småkraftmetoden». Med ny byggekost på under halvparten av utgangspunktet er Terråk Småkraftverk et av de aller mest attraktive prosjektene det går an å få tak i. Samme prosess skjer i dag med en rekke andre småkraftkonsesjoner.

Kilde: Småkraftforeninga

Terråk er estimert til å kunne gi 28,8 GWh kraft hvorav hele 17,8 GWh er vinterproduksjon. Utbyggingskost er uvanlig gunstige 2,70 kroner / KWh eller totalt 77 millioner kroner. Fallhøyden er 125 meter og inntaksmagasinet kan reguleres nesten en meter. Vassdraget ligger i Bindal i Nordland og tilhører Plahtes Eiendommer som nå legger prosjektet ut i markedet til utbyggere av småkraft. 

– Terråk er et spennende prosjekt fordi det viser den høye innovasjonstakten vi nå ser i småkraftbransjen. Prosjektet var oppgitt av et av de store regionale kraftselskapene, men etter en nøye gjennomgang av hele utbyggingen sitter grunneier igjen med en lønnsom utnytting av egne naturressurser, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga. 

Ifølge Tveit skjer den samme prosessen med en rekke andre småkraftprosjekter hvor målet er å skape lønnsomhet i en tid med lave kraft- og sertifikatpriser. Køen av ubygde konsesjoner er fortsatt lang, men det skjer også mye på utbyggersiden i småkraftbransjen. 

– Dette viser at småkraften er tilpasningsdyktig og evner å omstille seg. På tross av kraftmarkedet er småkraften en bransje hvor det fortsatt bygges kraftverk og hvor folk tør å satse. Det skal vi være både fornøyde med og stolte av, sier han, og legger til at det har vært veldig interessant å følge prosessen rundt Terråk.

– Grunneier Fridtjof Plahte besøkte meg på kontoret for 2-3 år siden for å diskutere mulighetene og siden gang har jeg sett prosjektet ta form og bokstavelig talt stige som en Fugl Føniks av asken.     

Fridtjof Plahte er optimist når han nå legger prosjektet ut i markedet. 

– Ja, fra en verdi på null har vi greid å få frem verdiene. Vi vurderer også å bygge ut selv eller delta i utbyggingen med en mindre andel. Nå er vi spente på reaksjonene i markedet, sier han.     

Det er småkraftnestor Rein Husebø og Tor Gjermundsen i Sweco som har vært Plahtes rådgivere på prosjektet frem til konsesjon ble gitt andre halvår i fjor.   

Terråk småkraftverk legges nå ut i utbyggermarkedet. Fallhøyden er 125 meter og inntaksmagasinet kan reguleres nesten en meter. Vassdraget ligger i Bindal i Nordland og tilhører Plahtes Eiendommer.