I Oslofjorden erstatter Nexans 50 år gamle sjøkabler med nye. De gamle resirkuleres og blir til råstoff i nye produkter. (Foto: Nexans)

Statnett styrker strømforsyningen på det sentrale Østlandet og har gitt Nexans oppdraget med å produsere og installere to nye 420 kV sjøkabelsystemer i Indre Oslofjord.

Kilde: Nexans

De gamle strømkablene som også var installert av Nexans (STK) har gjort jobben i et halvt århundre. Nå er de levert til Norsk Gjenvinning, som sikrer en miljøvennlig utnyttelse av dem.

– De nye sjøkablene legges i samme traseer som to gamle sjøkabelsystemer fra 1958 og 1975. I forkant av installasjonene har vi gitt Seløy Undervannsservice AS oppdraget med å ta opp de gamle kablene, forteller Ivar Rolfstad, prosjektleder for Indre Oslofjord i Nexans.

15. mai ble Seløys fartøy, Maxi Nautilus, ferdig med ta opp kablene mellom Filtvedt-Brenntangen. De er fraktet til Norsk Gjenvinning Metall i Drammen, hvor de skal tas hånd om på en forsvarlig og miljøvennlig måte. Det samme ble gjort i fjor på traseen mellom Solberg – Brenntangen.

Nytt liv som ny råvare
– Hele vår forretningsidé bygger på å få avfall til å bli nye råvarer som kan inngå i produksjon av nye varer, sier fabrikksjef Sivert Eide i Norsk Gjenvinning Metall avd. Drammen. – Av de gamle kablene får vi ut både kopper, aluminium og bly. I tillegg vil vi få en fraksjon med jern, jute garn/plast, Bitumen (Solaritt)og kabelolje.

– Kan du nevne noen konkrete eksempler på hva kablene kan bli til?
– Metallene vil gå til omsmelting eller raffinering hos kjente produsenter som Norsk Hydro, Aurubis og Boliden. Som eksempler kan aluminium bli til profiler, felger eller kjøkkenutstyr, mens kopper kan bli til nye kopper-rods eller innsatsvare til skipsmaling, avhengig av renhet. Materialer som ikke kan bli til nye råvarer, kan brukes som energi. Til slutt sitter vi igjen med noen fraksjoner som må notifiseres og sendes til godkjente destruksjonsanlegg for å unngå forurensning, forteller Sivert Eide i Norsk Gjenvinning Metall.

– Det er en knapphet på ressurser i verden og det at vi kan gjenbruke materialer på denne måten er veldig bra. Jeg vil forvente at Nexans vil få flere forespørsler i fremtiden som inneholder opptak av gamle kabler, sier Ivar Rolfstad.

Fra 24. mai starter installasjonen av de nye sju kablene ruten mellom Filtvet -Brenntangen (Vestby).

Om Indre-Oslofjordprosjektet:
For Indre Oslofjordprosjektet leverer Nexans Norway AS engineering, produksjon og installasjon av to 420 kV sjøkabelsystemer, til sammen fjorten individuelle kabler. De første sju kablene ble installert mellom Solberg (Hurum)-Brenntangen i fjor sommer, og de siste sju mellom Filtvet -Brenntangen (Vestby) installeres i sommer. Når alt arbeid er ferdig, har 2,5 millioner mennesker på Østlandet fått trygget sin strømforsyning.
Sjøkablene er en del av ryggraden i det norske strømnettet, på en kald vinterdag kan sjøkablene levere strøm til om lag 400 000 husstander.