Tiden er overmoden for å sette den norske energibransjen med styrke på det europeiske kartet. Det blir grundig dokumentert under den pågående konferansen til Agder Energi i Kristiansand.

Velkommen til Europa - Felles energimarked, mange teknologier. Dette er temaet når Agder Energi i går og i dag avholder sin årlige konferanse i Kristiansand.

Kilde: Agder Energi

− Europa er på full fart inn i et energimarked med felles spilleregler, energihandel og friere flyt av energi på tvers av landegrensene. Norge og Norden integreres i dette markedet, hvor ulike energikilder og teknologier samspiller med det samme målet, å forsyne forbrukerne med strøm så effektivt og klimavennlig som mulig, sier Tom Nysted, konsernsjef i Agder Energi, og vert for arrangementet som er det fjerde i rekken.

Da konferansen ble arrangert i fjor, var det europeiske energikappløpet, vinnere, tapere og Norge som potensiell supermakt som var tema. På årets konferanse beholdes blikket fortsatt på Europa, men stikkord i år er teknologi og aktørbildet.

− Markedet blir drevet frem av politiske mål om avkarbonisering og liberalisering. Samtidig preges markedet av teknologisk innovasjon med sterk innvirkning på økonomien, forbruksleddet og maktforholdene i verdikjeden. Hvordan virker det, og hva er styrkene og hva er svakhetene? spør Tom Nysted, som gleder seg til årets konferanse.

For å svare på de mest sentrale spørsmålene innen marked, teknologi og politikk, og demonstrere den mest innovative teknologien, har Agder Energi invitert sentrale aktører i det europeiske kraftmarkedet til Kristiansand. Olje- og energiminister Terje Søviknes, konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, markedsdirektør i Nord Pool, Marianne Wergeland Jensen samt tidligere næringslivsleder og minister Eivind Reiten, er noen av de norske foredragsholderne. I tillegg finner vi også Maria Moræus Hanssen, CEO i det tyske olje og gasselskapet DEA, Santxo Laspalas, direktør ved Accionas kontrollsenter for fornybar energi i Spania, og Zac Richardson, Head of Project Development i National Grid i Storbritannia, for å nevne noen.