Bildet er tatt lørdag av Eirik Straume Normann i Uni Research Miljø og viser Ekso som var farget hvit av luftovermetning.

BKK iverksetter flere tiltak for at ikke hendelsen i elven Ekso skal gjenta seg. Over 30 døde fisk ble lørdag funnet som følge av at vann med for høyt luftinnhold ble sluppet ut fra Myster kraftverk.

Kilde: BKK

– Vi vil blant annet innføre måling av luftinnholdet i vannet ved utløpet fra kraftverket. Det vil gi oss oversikt over om det er luftovermetning i vannet, sier Olav Osvoll, som er konserndirektør Produksjon i BKK.

BKK gransker hendelsen
Flomvann som kommer fra snøsmelting i fjellet tar med seg mye rusk og rask nedover elven. For at dette ikke skal bli dratt inn i vannveien til turbinen, blir det fanget opp av en rist ved inntaket til kraftstasjonen. Risten ble i helgen tett, slik at vannet som rant gjennom kraftstasjonen ble overmettet på luft. For fisk er luftovermettet vann farlig fordi det kan gi samme virkning som dykkersyke hos mennesker. 

– Vi beklager sterkt denne hendelsen og vil gjøre det vi kan for å unngå at det skal skje igjen. Vi skal gjennomføre en granskning og gå nøye gjennom hendelsen, men ser flere strakstiltak som vi iverksetter så fort som mulig, sier Osvoll.

Justerer alarmverdier
I tillegg til måling av luftinnholdet i vannet, vil BKK bruke dykkere eller en fjernstyrt miniundervannsbåt (ROV) til å inspisere risten. Risten er utstyrt med en automatisk grindrensker, men det er behov for å se om det kan ligge igjen plast eller gjenstander som hindrer vanngjennomstrømming.

BKK har i dag alarm på trykkfall i vannveien, og dette gir indikasjon på at risten er tett. Alarmverdien er allerede justert opp, slik at BKK tidligere vil få et varsel om når risten er i ferd med å bli tett.

Vil møte elveeierlaget
BKK har i mange år samarbeidet med Uni Research Miljø og elveeierlaget i Ekso for å gi gode levevilkår for fisken. BKK vil nå ta initiativ til et snarlig møte med elveeigerlaget.

– Vi vil fortelle om hendelsen og hva vi planlegger å gjøre av tiltak for å unngå at det skal skje igjen, sier Osvoll.