Disse tremastene skal byttes ut med stålmaster på Nøtterøy i Vestfold. (Foto: Kjell Løyland)

Nye stålmaster gir færre master, lenger levetid og mindre magnetfelt når de erstatter 35 år gamle tremaster ved Borgheim på Nøtterøy i Vestfold.

Av: Kjell Løyland, Skagerak Energi

I månedsskiftet mai/juni vil hovedentreprenør Nettpartner starte arbeidet med å bygge om regionalnettledningen mellom Stangeby og Nes transformatorstasjoner for Skagerak Nett. 14 tremaster skal byttes ut med 9 master i stål.

– De fleste av de nye mastene blir smalere, men de blir også noe høyere siden det blir færre av dem. De vil være selvbærende slik at vi ikke trenger barduner, sier prosjektleder for Skagerak Nett, Helge Øverland.

Helge Øverland er Skagerak Netts prosjektleder for ombyggingen av regionalnettledningen på Nøtterøy. Foto: Kjell Løyland.Mastene står langs en 3,5 kilometer lang strekningen mellom Stangeby og Kalvetangen. Ledningen ble oppført på første halvdel av 80-tallet. Tremastene har dermed gjort nytten i over 30 år.

– Det står også noen stålmaster på strekningen. Disse beholder vi, men det vil bli gjort noen forsterkningsarbeider på et par av dem.

Både stålmaster og tremaster har sine fordeler og ulemper. Stål er dyrere, men levetiden er samtidig over dobbelt så lang.

Tremastene har et planoppheng, det vil si at de tre fasene henger horisontalt ved siden av hverandre. I stålmastene vil fasene henge nærmere hverandre og over hverandre. En positiv sideeffekt av dette er at magnetfeltet til ledningen blir mindre.

Kommunen har planer om å omregulere noe av jordbruksarealet ved Borgheim. For å legge til rette for dette vil ledningen bli ført i en vinkel utenfor det aktuelle området.

De nye mastene mellom Stangeby og Kalvetangen blir tilnærmet lik denne masten som står rett ved Stangeby transformatorstasjon. Foto: Kjell Løyland.- Dette ble bestemt i forbindelse med konsesjonsbehandlingen. Bygging og større ombygginger av regionalnettledninger som denne må oversendes Norges vassdrags- og energidirektorat for konsesjonsbehandling. De ga konsesjon for ombyggingen i 2013, forklarer Øverland.

Arbeidet vil pågå i både 2018 og 2019. I år skal det føres opp fire master i området nærmest Stangeby transformatorstasjon. Neste år blir den resterende delen av strekningen mot Kalvetangen bygd om.

Arbeidet består i korte trekk av tre faser. Fundamentering, reising av master og strekking av ledning. I løpet av prosessen skal også de gamle mastene fjernes.

– Ledningen krysser fem fylkesveier og noen mindre kommunale veier, så det blir nødvendig med noe trafikkregulering. Men det skal ikke jobbes ved alle veiene samtidig, og omkjøringsalternativer blir skiltet.