Småkraftforeninga vil ikke at fylkene skal overta konsesjonsbehandlingen av småkraftverk. I et høringssvar om saken mener foreningen at dette ansvaret fortsatt bør ligge hos NVE.

Småkraftforeninga er skeptisk til å la fylkeskommunene overta konsesjonsbehandlingen av småkraftverk. Det fremgår av en høringsuttalelse i forbindelse med Ekspertutvalget som har vurdert nye oppgaver til fylkeskommunene.

Kilde: Småkraftforeninga

Her er høringssvaret:

Småkraftforeninga vil advare mot å overføre konsesjonsbehandling av småkraftverk til fylkeskommunene. I stedet foreslår vi å forbedre dagens konsesjonsprosess ved å flytte konsesjonsmyndigheten for mikro- og minikraftverk tilbake til NVE fra kommunene slik at all myndighet på dette området igjen blir liggende hos NVE.

Konsesjonsbehandling av småkraft i NVE er en svært effektiv prosess, hvor kompetansen i NVE er høy, og hvor NVE har funnet en god balanse mellom sentralisert kunnskap og lokal tilstedeværelse og lokalkjennskap. NVE ser helhet og ivaretar ulike hensyn som for eksempel:

• Helhetlig utbygging i et større geografisk område.

• Hensynet til kraftsystemet. Det vil si kraftbalanse, strømnettet mv.

• Ivaretakelse av nasjonale mål for klima, fornybar energi mv.

• Likebehandling av søkere uavhengig av hvilken region utbygger ønsker å bygge i.

Utbyggere i småkraftnæringen ser altså i dag konsesjonsbehandling i NVE som en meget effektiv prosess – selv om man selvsagt kan være svært kritiske til avgjørelser i enkeltsaker. I noen år var NVEs kapasitet et problem noe som ga behandlingskø. Dette er ikke lenger et problem.

Vi frykter at de ulike overordnede hensynene NVE tar ikke vil bli like godt ivaretatt om konsesjonsmyndigheten flyttes til fylkeskommunene. Videre tar NVE allerede i dag hensyn til lokale myndigheters synspunkter gjennom omfattende høringsrunder i konsesjonsprosessene. OED vil trolig – som i dag – være ankeinstans ved avslag i fylkeskommunen og da blir fylkeskommunen fort bare et forsinkende mellomledd på veg til endelig avgjørelse. 
Dette ut fra at NVE trolig vil være saksforberedende organ for fylkeskommunen.

Vi vil videre peke på at fylkeskommunene ikke har kompetanse på småkraft. Selv om NVE skal forberede sakene vil fylkeskommunene likevel måtte skaffe seg innsikt og forståelse i småkraftbransjen i forbindelse med innstilling og vedtak. Innsikt i kraftbransjen og forståelse for hva som skal til vil nok variere mye ut over landet. Småkraftforeninga ønsker en lik og faglig fundert praksis over hele Norge. Med fylkeskommunal kommunal tror vi belastningen på ankeinstansen kan bli betydelig – nettopp fordi faglighet, praksis, og politisk utøvd skjønn vil kunne variere i alt for stor grad for fra fylkeskommune til fylkeskommune. Mulighetene for å stille berettigede spørsmål ved saksbehandlingen blir kort og godt for store.

Norske fylkeskommuner er i regelen eiere av regionale energiselskap. Også dette taler mot å gi dem avgjørelsesmyndighet i saker som dette. Koblingen blir altfor tett dersom fylkeskommuner skal avgjøre søknader fra sine egne selskap – eller avveie om konsesjon for et konkret prosjekt skal gis til eget selskap eller til en privat utbygger.

Til slutt så handler dette i bunn og grunn om nasjonal oversikt og kontroll – noe NVE formulerer svært presist og godt i sitt høringssvar til ekspertutvalgets forslag:

«Konsesjonsbehandling av vind- og vannkraft krever etter NVEs vurdering åpenbart et nasjonalt helhetsgrep. For å kunne utøve sin virksomhet i tråd med dette, er NVE avhengig av å ha en fullstendig og korrekt oversikt over planlagte og utbygde anlegg. En deling av ansvar som foreslått, kan medføre en risiko for at NVE ikke får tilgang til en slik oversikt.»

NVE har avgitt en fyldig høringsuttalelse i sakens anledning. Småkraftforeninga slutter seg i all hovedsak til NVEs uttalelse og viser til denne for utdypning.

Her er altså konsesjonsmyndigheten og småkraftbransjen på linje. Vi mener dette er noe som bør tillegges stor vekt. Samspillet mellom småkraften og NVE fungerer svært godt. Det skal svært tungtveiende grunner til å endre et godt fungerende regime til fordel for noe som ingen helt vet hvordan blir og som det finnes svært gode argumenter for ikke å gjennomføre.