Generatortoppene i Usta kraftverk i original utførelse. Pågående opprustningsprosjekt vil gi en produksjonsøkning på rundt 30 GWh. (Foto: E-CO Energi)

I 1965 satte E-CO Energi i drift Usta kraftverk. Siden den gang er det gjennomført flere revisjoner. Nå tas det et omfattende oppgraderingsløft.

Det prosjektet vi er i gang med har mange plussverdier, forteller Alf Inge Berget, administrerende direktør i E-CO. – Vi realiserer rundt 30 nye GWh uten naturmessige påvirkninger. Dessuten får vi et kraftverk med et mer rasjonelt driftsregime og mer effektiv utnyttelse av ressursene i vannstrengen.

Med en midlere årsproduksjon på 827 GWh har Usta kraftverk gjennom alle år vært en verdifull bidragsyter til verdiskapningen i E-CO. Kraftverket er etablert ved Kleivi i Hol kommune i Buskerud, og arbeidet med opprustningen ble igangsatt etter kontraktsigneringer i januar 2017.

Usta kraftverk er underlagt et stramt reguleringsregime, blant annet med utfordringer knyttet til dagens slukeevne for turbinene. Det er først og fremst dette den pågående opprustningen vil kompensere for.

I de to aggregatene i kraftverket blir det installert nye francisturbiner og kuleventiler. I tillegg til nye statorhus og viklinger får de to generatorene nye rotorpoler. I tillegg kommer investeringer blant annet knyttet til transformatorer, skinneanlegg, brytere, kontrollanlegg og spenningsregulatorer.

Så langt det er mulig vil vi søke å opprettholde produksjon i det ene av aggregatene, mens det andre er undermontasje, forteller prosjektleder Eirik Bøkko. – Mye av det generelle montasjearbeidet vil vi søke å gjennomføre med egen bemanning fra dette og andre E-CO-eide kraftverk i området.

Prosjektet, som er kostnadsberegnet til 144 millioner kroner, vil være fullført høsten 2020.

Mer om opprustningen av Usta kraftverk står å lese i kommende utgave av fagbladet Energiteknikk (nr.7-18), som i løpet av et par uker vil være leserne i hende.