I statsbudsjettet for 2019 vil regjeringen bruker 31 MNOK mer på FoU av miljøvennlig teknologi. (Illustrasjonsfoto: Rejlers Embriq)

Regjeringen foreslår å øke satsingen på utvikling av miljøvennlig teknologi med 31 millioner kroner over budsjettet til OED.

Kilde: OED

– Gjennom økte bevilgninger til utvikling av mer miljøvennlig ¬teknologi bidrar regjeringen til et løft for klimavennlig teknologi og omstillingen til lavutslippssamfunnet, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP).

Regjeringens nye langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2019-2028 presenteres samtidig med forslaget til statsbudsjett for 2019. Klima, miljø og miljøvennlig energi er et av de prioriterte satsingsområdene i planen. Styrket forskningsinnsats over Olje- og energidepartementets budsjett følger opp intensjonene i langtidsplanen. 

Regjeringen har i Jeløya-plattformen sagt den vil legge til rette for en omstilling til lavutslippssamfunnet og satse mer på ny grønn energi. Det betyr at innsatsen rettet mot utvikling av rene energiteknologier og lavutslippsløsninger må styrkes.

Satsingen i statsbudsjettet for 2019 innebærer en økning på 20 millioner kroner til ENERGIX-programmet i Norges forskningsråd. Det gjør det mulig å støtte mer forskning og utvikling av fornybare energikilder og mer effektiv energioverføring og energibruk. I tillegg styrkes PETROMAKS 2-programmet med 11 millioner kroner, slik at petroleumsutvinningen på norsk sokkel kan bli enda mer effektiv og miljøvennlig.