KS Bedrift Energi er skuffet over manglende vilje i statsbudsjett 2019 til å følge opp utjevning av nettariffene.

I fremleggelsen av statsbudsjettet for 2019 bruker OED første mulighet til å avlyse utjevning av nettariffene.

Av: Anna Ljunggren, KS

I mars vedtok et samlet Stortinget følgende: Stortinget ber regjeringen utrede ulike modeller for utjevning av nettariffene i Norge og komme tilbake til Stortinget med dette som egen sak høsten 2018.

Men konklusjonen fra regjeringen i statsbudsjettet for 2019 er som følger:

«Det blir ikkje lagt opp til å innføre ei ordning for utjamning av nettariffar. Utjamning av tariffane vil svekkje insentiva til effektiv drift av nettselskapa, fordi koplinga mellom nettselskapet sine kostnader og kundane si nettleige blir svekt, noko som kan føre til auka kostnader for samfunnet i det heile. Fusjonar har vist seg å ha ein sterkt utjamnande effekt, og er ei ønskt utvikling. Desse strukturendringane medverkar til meir like nettariffar i landet.» 

«Dette går, uten tvil, imot Stortingtets vedtak for bare et halvt år siden», sier direktør Asle Strand i KS Bedrift Energi.

«Det er ingen tvil om at et flertall på Stortinget ønsker like eller likere nettariffer. Regjeringen hopper bukk over Stortingets ønske om en egen sak med en utredning. Det er arrogant av regjeringen å igjen å konkludere med at strukturendringer er svaret», avslutter Strand.