At regjeringen går inn for å redusere elavgiften er positivt for elektrifiseringen av samfunnet, mener Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge. (Foto: Energi Norge)

Regjeringen går inn for å redusere elavgiften med én øre per kilowattime, etter mange år med økninger. Det er et positivt signal om at regjeringen vil ta større hensyn til strømkundene og elektrifisering som klimatiltak, mener Energi Norge.

Kilde: Energi Norge

– Rapporten fra FNs klimapanel som ble fremlagt i dag, viser at det haster med å redusere utslippene. Den urimelige og økende skattleggingen av klimavennlig energibruk er noe vi har tatt opp flere ganger, senest i sommer da strømprisene var uvanlig høye. Nå opplever vi for første gang i historien at avgiften settes ned. Det er et skritt i riktig retning, og en utvikling som bør fortsette, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge. 

Vanlige strømkunder betaler i dag 16,58 øre per kilowattime i forbruksavgift, bedre kjent som elavgiften. Den foreslås nå redusert med én øre etter prisjustering, til 15,83 øre. Det betyr nærmere 200 kroner i redusert elavgift årlig (inkludert mva.) for en kunde med et vanlig forbruk på 20.000 kilowattimer. 

– Bruk av strøm blir stadig viktigere for å kutte skadelige klimagassutslipp i transportsektoren, industrien og andre sektorer. Vi ser at både biler, busser, lastebiler og til og med fly elektrifiseres. Det er derfor svært positivt at regjeringen også foreslår å øke Enovas bevilgninger med 345 millioner kroner til å redusere fossil energibruk, særlig i transportsektoren. Vi mener dette også har potensial til å utvikle nye arbeidsplasser og økonomisk vekst i Norge, påpeker Ulseth.  

Strømkundene betaler årlig over 14 milliarder kroner i elavgift, inkludert mva. De siste ti årene har avgiften økt med 60 prosent – mer enn det dobbelte av prisveksten i samme periode. Strømkundene betaler i tillegg Enova-avgift, elsertifikater og merverdiavgift på det hele. I perioder har avgiftene utgjort hele 40 prosent av strømregningen – som ellers består av strøm og nettleie. 

– Det er åpenbart at politikerne har brukt år med lave strømpriser til å øke elavgiften. I år har den rekordtørre sommeren og markedsutviklingen i Europa sendt prisene til værs. Da er det prisverdig at regjeringen tar grep for å dempe avgiftene. Det kommer strømkundene til gode og vil bidra til at Norge kan bli verdens første fornybare og fullelektriske samfunn, sier Ulseth.