Daglig leder Heidi Juhler frykter lavere elavgift kan bidra til økt nettleie for folk flest. (Foto: Johnny Syversen)

En reduksjon av elavgiften vil ramme fornybare alternativer til elektrisitet fra kraftnettet, fastslår daglig leder Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme. Reduksjonen vil også ramme lønnsomheten i nødvendig energieffektivisering og kunne øke kostnadene i kraftnettet, påpeker hun.

Kilde: Norsk Fjernvarme

Regjeringen vil i sitt forslag til statsbudsjett redusere elavgiften med ett øre per kilowattime, sammenlignet med prisjustert sats.

– Regjeringen straffer med dette alle som driver med gjenbruk av energi i byene og annen fornybar produksjon som avlaster kraftnettet, sier Juhler.

Motvirker andre kostnadskutt

Redusert elavgift, som stimulerer til økt bruk av elektrisitet i husholdningene, vil dessuten motvirke tiltak som vil bidra til nødvendige kostnadskutt i kraftnettet.

– Innen 2025 skal 140 milliarder kroner investeres i kraftnettet; for vedlikehold og for å ta høyde forelektrifiseringen Norge er inne i. Økt bruk av elektrisk oppvarming vinterstid vil bidra til å øke effekttoppene i kraftnettet og dermed også kostnadene. Og disse kostnadene må folk flest betale gjennom økt nettleie, sier Juhler.

Alternative fornybare energiløsninger, som bioenergi, varmepumper og fjernvarme, bidrar på sin side til å avlaste kraftnettet. Det samme gjør energieffektiviseringstiltak som reduserer effektbehov vinterstid.

– Her går regjeringen baklengs inn i framtiden ved å gjøre det vanskeligere for grønne energiløsninger som vil bidra til kostnadskutt framover, sier Juhler, og påpeker at Norge har allerede den laveste elavgiften blant de skandinaviske landene.

Premierer fossil gass

Hun reagerer også på at Regjeringen inkluderer småskala LNG-produksjon blant områder som kan få lavsats på el-avgiften.

– Lavsats for elavgiften bør bare gis til næringsvirksomhet som samfunnet trenger mer av i det grønne skiftet. Her premieres altså fossil gass, mens andre fornybare løsninger får det vanskeliger, sier Juhler.