På flere måter høster norskutviklet teknologi anerkjennelse internasjonalt. Det både gleder og inspirerer. (Illustrasjonsfoto: NTNU)

Denne uken har Agder Energi fått internasjonal teknologisk prestisjepris. Samtidig er SINTEF markert for sin lederrolle i et banebrytende EU-prosjekt. Det er mye positiv heder å ta inn over seg.

Det er blomstrende aktivitet på mange fronter i landets elektrotekniske miljøer. At noe av dette blir løftet opp og frem internasjonalt er både til glede og inspirasjon. Når sant skal sies har vi ingen grunn til å være beskjedne med det vi får til. Opp gjennom årene er det blitt mange epokegjørende resultater å vise til.

Som et av de mest elektrifiserte samfunn i verden er det ikke mer enn rett og riktig at det er slik. Ut fra dette har det blant annet sprunget en verdensledende posisjon innen sjøkabelteknologi. Med solide erfaringer fra olje- og offshoreindustrien ligger det til rette for at vi kan oppnå noe tilsvarende innen havvind, som fortsatt er et jomfruelig område med tilnærmet udefinerbare muligheter.

Mange av resultatene blir til i tett samarbeid mellom aktører med sammenfallende interesser i verdikjedene. Tidligere var det slik at flertallet, med forretnings- og konkurransemessige begrunnelser, holdt sine teknologisk kort tett til brystet. I dag er teknologiutviklerne mer villige til å dele med hverandre.

Her har det statlige virkemiddelapparater i stor grad bidratt til å åpne lukkede dørene. Teknologiutviklerne, det være seg private eller offentlige, har i den praktiske virkeligheten erfart at samarbeid kaster mer av seg enn hardnakket proteksjonisme. Det er godt nytt i det teknologiske paradigmeskiftet som landets elektrotekniske miljøer står solid plantet i. Eller for å låne fra fotballspråket; det er mye å tjene på å gjøre hverandre gode!