Fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun, mottar diplom og gratulasjon fra adm.dir i Elektroforeningen, Frank Jaegtnes. Tore Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag applauderer. (Foto: Elektroforeningen)

Hordaland har satt seg på kartet internasjonalt som en ledende region for elektrifisering av maritim sektor. Onsdag ble de belønnet med prestisjefull pris.

Kilde: Elektroforeningen

Fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun mottok Elbarometerprisen 2018 fra statssekretær i klima- og miljødepartementet, Atle Hamar. Prisen ble delt ut til beste fylke på elektrifisering, under Elektroforeningens jubileumskonferanse på Oslo Plaza.

– Norge kan bli verdens første helelektriske samfunn. Da trenger vi ambisiøse politikere som tørr å sette tøffe mål, sier Frank Jaegtnes, adm.dir i Elektroforeningen. Han er full av lovord om Hordaland fylkeskommune. – Hordaland er et stjerneeksempel på hvordan det offentlige kan bruke sin innkjøpsmakt til miljøvennlige og innovative anskaffelser, sier Jaegtnes.

17 fergesamband som alle hel- eller delelektrifiseres gir kanskje verdens høyeste tetthet av elektriske ferger. Fylket er også i verdenstoppen på andel elbil av bilparken, og ligger godt an til å bli første fylke med 100 % elbilandel i nybilsalget. Fylkeskommunen har tatt en aktiv rolle i utbygging av hurtigladere for å gjøre dette mulig. Juryen fremhever særlig fylkeskommunens innsats for at hele fylket skal elektrifiseres.

De to andre finalistene var Oslo kommune og Trøndelag fylkeskommune. 

Oslo var tidlig ute med å tilrettelegge for elbiler, og er fortsatt et foregangsfylke på dette området, blant annet gjennom sin meget suksessfulle støtteordning for elbillading i borettslag og sameier. Oslo har også satset på elektrifisering av maritim sektor, gjennom bygging av landstrømanlegg for utenlandsfergene, og nylig offentliggjort plan for elektrifisering av nesoddbåtene. Innkjøp av elektriske busser og kommunale foretak som har gått foran i elektrifisering av byggeplasser er andre momenter juryen fremhever.

Trøndelag har tidligere vunnet pris for sin ambisiøse satsing på elektrifisering av bussparken. Her var fylket tidlig ute med å vise hvordan sterke miljøkrav i offentlige anbud kan bidra til teknologiutvikling. Fylkets anbudspolitikk fremheves også av juryen når det kommer til maritim elektrifisering, både når det gjelder infrastrukturen som trengs for å elektrifisere fergestrekninger og når det kommer til nye fartøyskategorier, som hurtigbåt. Fylket er i tillegg en aktiv pådriver for elektrifisering av gjenstående jernbanestrekninger i fylket.

Juryen har bestått av Bellonas leder, Frederic Hauge og Elektroforeningens leder, Frank Jaegtnes. Det har vært svært jevnt mellom de tre fylkene, men vinneren skiller seg likevel ut, gjennom svært ambisiøse politiske målsettinger, en internasjonal lederposisjon på enkelte områder og et sterkt fokus på å elektrifisere både by og land.

Elektroforeningen (EFO) er en bransjeforening for produsenter, importører og grossister av elektroteknisk materiell, utstyr og løsninger. Våre medlemmer kan levere alt fra stikkontakter og lyspærer til avanserte landstrømanlegg, nordsjøkabler og fremtidens distribuerte energiløsninger. Samlet omsetter våre medlemmer for over 50 milliarder norske kroner og de har over 13000 årsverk.