Illustrasjonsfoto: Foto: BKK

BKKs resultat hittil i år er på 1 299 millioner kroner. Det er 628 millioner kroner høyere enn på samme tid i fjor. Også for tredje kvartal dobles resultatet sammenlignet med tilsvarende periode i 2017, noe som gir et godt grunnlag for videre satsing på elektrifisering og grønn omstilling.

Kilde: BKK

– Våre ansatte gjør en svært god jobb for å sikre effektiv drift og bedret lønnsomhet. Sammen med økt omsetning gir dette oss et godt resultat som styrker fundamentet for å videreutvikle BKK til et sterkt selskap som er godt posisjonert til å utnytte mulighetene som vil komme fremover. Det gode resultatet vil også komme eierne til gode gjennom økt utbytte, og det er med stolthet vi ser at den gode utviklingen for BKK gir store verdier tilbake til vår egen region og samfunnet, sier konsernsjef Jannicke Hilland.

BKK har bedret resultatet både for kraftproduksjon, strømnett, fjernvarme og ingeniør- og entreprenørtjenester. Innen fiber og telekom er resultatet omtrent på nivå med fjoråret. Salg av aksjer i Fjordkraft i forbindelse med børsnoteringen av selskapet 1. kvartal, ga BKK en gevinst som også bidrar betydelig til det gode resultatet.

– Vi hadde 16 prosent høyere kraftproduksjon i tredje kvartal i år sammenliknet med tredje kvartal i 2017. På samme tid var kraftprisen 49,62 euro/MWh i år mot 27,6 euro/MWh i fjor. Resultatet for 3. kvartal alene endte på 313 millioner kroner mot 169 millioner kroner i 3. kvartal i 2017, sier Hilland.

Satser på elektrifisering 
BKK har bygd opp en sterk posisjon innen hurtiglading. I september etablerte konsernet et felles selskap med Bergen Havn som skal bygge Europas største landstrømanlegg til cruiseskip i Bergen. 
– Med vår fleksible og fornybare vannkraft og pålitelige infrastruktur, har vi en nøkkelrolle i overgangen fra fossilt til fornybart. Vi kommer til å fortsette satsingen på elektrifisering både i egen regi og i samarbeid med andre, sier Hilland.

Fra svært tørt til fulle magasin 
Etter en varm og tørr vår og sommer var fyllingsgraden i vannmagasinene i BKKs område rundt 60 prosent i juli. BKK stoppet da produksjonen ved 14 av 28 vannkraftverk. En nedbørsrik høst har fylt opp magasinene på rekordtid, og fyllingsgraden er nå på 90 prosent. 
– Vi har gjort mange tiltak i våre vassdrag for å redusere faren for flom. Regulert vannkraft har en fordel fordi vi kan bruke magasinene som buffer til å ta imot store nedbørsmengder. Vi har også hatt kontrollert slipp av vann fra magasinene som hindret flom flere steder, sier Hilland.  

BKKs inntjening er i stor grad basert på produksjon av vannkraft, og usikkerheten som er knyttet til væravhengig energiproduksjon og markedsavhengig kraftpris medfører svingninger i konsernets økonomiske resultat. 
– BKK går vinteren i møte med god magasinfylling. Vi forventer å levere et konsernresultat for 2018 som er høyere enn 2017, sier Hilland.