Green Mountain dobler sin datakapasitet i Norge. Rjukan er et av stedene som får nyte godt av det. (Foto: Wikipeda)

Green Mountain AS investerer 330 MNOK for å øke sin datasenterkapasitet med 35 megawatt, fordelt på to lokasjoner: Rennesøy og Rjukan.

Kilde: Schneider Electric

De integrerte løsningene omfatter Schneider Electric datasenter-moduler for strømforsyning og kjøling samt tavler for lav- og mellomspenning. Schneider Electric ble valgt for å sikre oppstart om seks måneder.

Green Mountain har spesialisert seg på å levere avanserte datasentertjenester til store selskaper og grossister over hele verden. Bedriftens prisbelønte anlegg er Tier III-sertifisert av Uptime Institute og bruker 100 prosent fornybar vannkraft. Det gir høy effektivitetskjøling med null CO2-utslipp. Anleggene vil betjene eksisterende kunder som banker, energiselskaper, sky- og IT-tjenesteleverandører – både offentlige og store, private aktører.

– Green Mountain vokser raskt, så vi gjør derfor to store investeringer i Rennesøy og på Rjukan. For å imøtekomme våre kunders spesifikke behov, må vi raskt få ny, tilgjengelig datasenterkapasitet. Vår erfaring med Schneider Electric gjør dem til en naturlig partner ved rask gjennomføring av prosjekter, sier selskapets salgssjef, Svein Atle Hagaseth.

Det første og største elementet i det planlagte prosjektet er det prefabrikkerte datasenteret som skal åpnes på Rjukan 1. april 2019. I tillegg til modulene for strømforsyning og kjøling, vil Schneider Electric også tilby whitespace samt løsninger for elektrisk distribusjon, blant annet tavler for lav- og mellomspenning.

– Vi er glade for å utvide vårt partnerskap med Green Mountain og bidra med utvidelsen av deres to høyprofilerte datasentre. Det er resultatet av et flott samarbeid mellom våre eksperter innen energi og IT, kommenterer Dagfinn Ringås, administrerende direktør i Schneider Electric Norge.

Infrastrukturen for å oppnå den oppgraderte kapasiteten krever opptil 15 moderne Schneider Electric Data Center Power og Cooling-moduler. Fordelene med den prefabrikkerte, modulære tilnærmingen er kjent: fabrikkintegrasjon og -testing forenkler og akselererer installasjonsprosessen på stedet. Det bidrar også til mer forutsigbar drift og oppetid. De containeriserte løsningene blir bygd på Schneider Electrics fabrikk i Barcelona og leveres med lastebil.

Green Mountain har hatt et eksepsjonelt år med tanke på utvidelsen av kundebasen. Mesteparten av veksten skapes av etterspørselen fra internasjonale selskaper, både nye og eksisterende kunder. Det dreier seg om blant annet sky- og tjenesteleverandører, HPC (High-Performance Computing) og sluttbrukere innen privat og offentlig sektor. Kontrakten med Schneider Electric vil hjelpe Green Mountain til å møte kundenes krav både nå og i fremtiden.

Den norske regjeringens nye datasenter-strategi har økt interessen for Norge som datasenter-land hos internasjonale selskaper, som er tiltrukket av billig og fornybar energi samt en proaktiv og fremtidsrettet lovgivning. I tillegg fører den modulære datasenter-tilnærmingen til lave driftskostnader, høy kvalitet og rask levering. Alt dette har gitt Norge og Green Mountain betydelige fortrinn for å takle konkurransen internasjonalt.

Schneider Electric har både kompetanse og lang erfaring med å skape innovasjon i kritiske bygg som sykehus og flyplasser, industri og datasentre. Green Mountain drar på sin side nytte av fordelene ved norsk miljø, som bidrar til økt effektivitet i datasentre: lett tilgjengelig kjøling og fornybar energi fra vannkraft. Ytterligere effektivisering og lavere risiko forventes av det å utvide/oppgradere ved å benytte Schneider Electric-løsningene, som ble brukt også til å bygge de opprinnelige anleggene.

– Et prosjekt av slike dimensjoner viser hva man kan få til når to banebrytende organisasjoner jobber sammen for å operere i samsvar med kvalitets- og miljøstandarder uten det går ut over oppetid, konkluderer Dagfinn Ringås.