Et mer robust nett vil gi oss økt handlingsrom, understreket styreleder Jon Fredrik Baksaas på årets Høstkonferanse i Statnett. (Foto: Statnett)

- Energisystemet er inne i og står overfor betydelige omstillinger. Statnett har så langt investert i tidskritiske kapasitetsforbedringer som samfunnet vil nyte godt av i årene som kommer, uttalte Statnetts styreleder Jon Fredrik Baksaas på Høstkonferanse.

Kilde: Statnett

Værgudene har testet robustheten i kraftsystemet. Siden august har vi gått fra tørke og lav magasinfylling til store flomproblemer i deler av landet.

– 2018 har så langt vært litt av et år. Med værrekorder og ekstremvær både her hjemme og over store deler av kloden, viser det oss alvoret i de pågående klimaendringene, påpekte Baksaas.

– De store variasjonene i været gir en økt belastning på kraftnettet vårt. Det er derfor bra å registrere at investeringene Statnett har gjennomført de siste årene, har gitt oss er mer robust nett. Under den siste stormen, «Knud», holdt Statnetts del av det norske kraftsystemet godt unna for «Knuds vrede», sa styrelederen i Statnett.

Flommen på Vestlandet i uke 41 satte kraftsystemet på en ny prøve. Da kunne kraftprodusentene produsere maksimalt når vannet likevel måtte ut. For å få ut mest mulig kraft fra Vestlandet gikk eksporten  i hovedsak gjennom de nye forbindelsene Ørskog-Sogndal og Sima-Samnanger. Disse linjene var helt avgjørende for å håndtere de store vannmengdene, understreket Baksaas.

Han påpekte videre at det nettet som nå er utvikling, gjør Norge i stand til å ta imot betydelige mengder ny fornybar produksjon, i lys av de vindprosjektene som nå er på tegnebrettet.  Dette legger grunnlaget for ny verdiskaping og elektrifisert energibruk der dette er best egnet og CO2 utslippene kuttes.

Rasjonell og kostnadseffektiv utvikling av nettet

For å sikre en god samfunnsøkonomi må Statnett sørge for at kraftsystemet møter de endringene som kommer og samtidig legge til rette for samfunnets forventninger til framtidig strømforsyning og behov.

– Dette må vi gjøre i en tid der det er økende krav til kostnadseffektivitet i kraftbransjen og der omstillingsbehovet i norsk økonomi står høyt på den politiske dagsordenen. I møtet med disse endringene, må vi sørge for at alle investeringene våre er samfunnsmessig rasjonelle, sa Jon Fredrik Baksaas.

Styrelederen påpekte at Statnetts mål er å legge til rette for en utvikling der god planlegging og effektive prissignaler bidrar til at veksten kommer der det er mest fornuftig for samfunnet. – Ved å bruke markedet kan vi også bidra til at det nettet vi bygger blir utnyttet så effektivt som mulig, uttalte Baksaas.

– Samtidig må Statnett også bidra til reduserte kostnader gjennom effektivisering og reduksjon av enhetskostnader. Det betyr nye grep innen utbygging, drift og egen organisasjon. Blant annet er byggherrekostnadene i prosjektene for høye. Det jobber vi nå for å redusere, blant annet gjennom en revisjon av prosjektmodellen, sa Baksaas. 

Mot det fullelektriske samfunnet

Norge er allerede et av verdens mest elektrifiserte land og vi har en kraftsektor som er tilnærmet utslippsfri. Men fortsatt er om lag 1/3 av vårt innenlandske energiforbruk på land fossilt. For å elektrifisere de relevante delene av dette forbruket fram mot 2050, vil det være behov for 30-50 terrawattimer (TWh) utslippsfri kraft.

– 50 TWh elektrisk kraft vil kunne erstatte 100 TWh fossil energi da elektrisitet er dobbelt så effektivt som alternative kilder.  Samtidig kuttes fastlandsnorges CO2-utslipp kraftig, uttalte Jon Fredrik Baksaas.

Han viste videre til at vi må også se at de store omleggingene i verden og i våre naboland kan påvirke den rollen norsk fornybar energi kan spille i en større kontekst, gjennom eksport av industriprodukter, kraft og fleksibilitet. De forbindelsene Norge og andre nordiske land bygger mot kontinentet og Storbritannia vil være viktige bidrag til bedre utnyttelse av variabel fornybar kraft og sikrere kraftforsyning både i Norden og hos handelspartnerne.

Fremtidens kraftsystem må være smart

 Nå utvikles et smartere kraftsystem som er rustet for fremtiden. Digitaliseringen åpner nye muligheter for å bygge, drifte og vedlikeholde nettet mer effektivt.

– Vi vet at kraftsystemet vil bli mer komplekst i fremtiden, og det vil være mer som skjer på kortere tid, gjennom døgnet og gjennom året. Stadig mer krafthandel med utlandet, mer uregulerbar produksjon og endrede forbruksmønstre utfordrer driften. Da må vi utfordre oss selv og gi oss selv bedre verktøy, påpekte styrelederen.

Mange av de nye kildene til fleksibilitet ligger i distribusjonsnettet. For å utnytte disse både lokalt og i det store systemet må vi utvikle felles løsninger som snakker sammen og tar hensyn til sikker drift på alle nivå.

Fremtidens fornybare kraftsystem vil være mer integrert og vil derfor kreve godt internasjonalt samarbeid både fra sekund til sekund og på lang sikt. I Norden er vi i den heldige situasjon at vi har et godt samarbeidsklima og en lang tradisjon for å utvikle felles løsninger.

– Digitalisering og økt samarbeid gjør smart nettplanlegging og anleggsforvaltning mulig og vil være mer effektivt og kostnadsbesparende, avsluttet Statnetts styreleder Jon Fredrik Baksaas.