Eidsiva Energi går inn i vinteren med et svekket resultat i tredje kvartal. (Foto: Eidsiva)

Lavt produksjonsvolum og kostnader til feilrettinger er hovedårsakene til at Eidsiva får et noe lavere resultat etter tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

Kilde: Eidsiva

– Selv med høye kraftpriser merkes det på resultatet at produksjonen er lavere enn på samme tid i 2017. Den tørre sommeren har gått utover produksjonsvolumet og når det i tillegg har vært mye utfall på grunn av uvær både for nett- og bredbåndsvirksomheten i år, får vi svekkede resultater, sier konsernsjef Øistein Andresen.

Driftsinntektene ble 3 059 millioner kroner etter årets tre første kvartaler noe som er 11 prosent høyere enn i tilsvarende periode i fjor. Det er først og fremst økte kraftpriser som gir økt omsetning. Etter en skattekostnad på 184 millioner kroner ble resultat etter skatt 227 millioner kroner mot fjorårets 296 millioner kroner.

For å sikre et tilfredsstillende resultat for 2018 forhåndsolgte Eidsiva i 2017 deler av kraftproduksjonen. Markedsprisene har i etterkant utviklet seg positivt. Resultatutviklingen er således svakere enn hva økningen i kraftpris skulle tilsi. I tillegg skapte uværet «Johanne» i august nye utfordringer for strømleveransene og har sammen med de store snømengdene i vinter påført konsernet en god del ekstra kostnader knyttet til feilretting og ekstra kostnader i forbindelse med strøm- og internettleveransene i disse periodene.

Spotprisen i Eidsivas område (NO1) har for årets første ni måneder vært 40,7 øre/kWh. Til sammenligning var tilsvarende spotpris 26,5 øre/kWh i 2017. Eidsiva har inngått kraftpris- og valutasikringer på leveranser av kraft som har medført at realisert kraftpris etter tre kvartaler ble 31,4 øre/kWh mot 30,1 øre/kWh i 2017.

Netto finanskostnader ble 243 millioner kroner.

Moelven Industrier leverer et solid resultat hvor Eidsivas andel per 30. september er 81 millioner kroner.

Investeringer
Etter tre kvartaler i 2018 har konsernet investert 905 millioner kroner i tillegg til at 246 millioner kroner er utbetalt til deleide selskaper som forestår utbygging av fornybarprosjekter, hvorav Raskiftet vindpark som er i sluttfasen står for en betydelig andel.

Rosten kraftverk ble onsdag 22. august offisielt åpnet, og utbyggingen av Nedre Otta kraftverk går etter planen. Det er også skrevet kontrakt med Skanska som er i gang med byggingen av Tolga kraftverk.