Vasstaket, inntaksområde for Mork kraftverk. (Foto: E-CO Energi)

Styret i Mork kraftverk AS har fattet vedtak om bygging av Mork kraftverk i Erdal i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane. Kraftverket vil utnytte et fall på ca. 230 m i Erdalselva fra Hestevollen til Bjørkum. Årsproduksjonen er beregnet til om lag 42 GWh. Utbyggingskostnaden ligger på ca. 150 millioner kroner.

Kilde: E-CO Energi

Daglig leder i Mork kraftverk AS Halvor Kr. Halvorsen er tilfreds med at det etter over 10 års planlegging er fattet investeringsbeslutning.

– Jeg mener vi har kommet fram til en kostnadseffektiv utforming av kraftverket, med en lav damkonstruksjon, vannvei i tunnel boret med tunnelboremaskin og en standardisert kompakt kraftstasjon. Pålagt minstevannføring og en anleggsdesign med relativt små naturinngrep vil ivareta hensynet til friluftsliv og nærmiljø, sier Halvorsen.

– Vi er nå i prosess med godkjenning av teknisk plan med NVE, som skal på høring i nærmeste framtid. Vi regner med å ha anleggsstart tidlig vår 2019, fortsetter han.

Kraftverket vil eies av E-CO Energi AS med 67 prosent og fire grunneiere i Erdal med til sammen 33 prosent.

E-CO Energi er et av Norges ledende energiselskaper. Selskapet er en del av Hafslund E-CO konsernet. E-CO eier og forvalter kraftverk over hele Sør-Norge og er landets nest største kraftprodusent. Selskapet har eierandeler i Oppland Energi AS, Opplandskraft DA, Vinstra Kraftselskap DA, Nedre Otta DA, Embretsfosskraftverkene DA og NGK Utbygging AS.