OED har gitt grønt lys for å bygge Skjerdal kraftverk i Aurland, her illustrert med et inntrykk fra vakre Aurlandsfjorden. (Foto: Wikipeda)

OED har fattet vedtak i tre vannkraftsaker i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Vest-Agder. Departementet har omgjort NVEs avslag til konsesjon for Skjerdal kraftverk og opprettholder NVEs avslag for Sandåa kraftverk og Gjermundsbekken kraftverk.

Kilde: OED

Nærmere om prosjektene:

Skjerdal kraftverk i Aurland kommune i Sogn og Fjordane

Departementet har omgjort NVEs avslag på konsesjonssøknaden om Skjerdal kraftverk. Kraftverket kan bidra med en årlig produksjon på om lag 20 gigawattimer (GWh). Det tilsvarer kraftforbruket til rundt 1000 husstander. Skjerdal kraftverk vil etter justerte planer etableres med vannvei i tunnel på hele strekningen mellom inntak og kraftstasjon. Departementet mener at Skjerdal kraftverk med dette vil ha begrensede konsekvenser for landskap, naturmangfold og andre interesser sett opp mot mengden ny fornybar kraftproduksjon.

Sandåa kraftverk i Halsa kommune i Møre og Romsdal

Departementet har opprettholdt NVEs vedtak om å ikke gi konsesjon til Sandåa kraftverk. Kraftverket kunne bidratt med en årlig produksjon på om lag 14,4 GWh. Departementet mener at Sandåa kraftverk vil ha for store negative konsekvenser for naturmangfold, landskap og andre interesser, sett opp mot bidraget til uregulert, fornybar kraftproduksjon til en relativt høy utbyggingskostnad og andre fordeler ved en utbygging.

Gjermundsbekken kraftverk i Åseral kommune i Vest-Agder

Departementet har opprettholdt NVEs vedtak om avslag til Gjermundsbekken kraftverk. Kraftverket kunne bidratt med en årlig produksjon på om lag 4,1 GWh. Departementet mener fraføring av vann i Gjermundsbekken og etablering av rørgate vil gi ulemper for landskapet som overgår tiltakets fordeler. Departementet har lagt vekt på at området allerede er preget av kraftutbygging og andre inngrep.