Etter flere år med økende kundetilfredshet blant landets strømkunder er tendensen igjen på nedadgående kurve. (Illustrasjonsfoto: Mostphotos)

I flere år har energiselskapene kunnet glede seg over stadig mer tilfredse kunder. Nå er tendensen snudd. Kundetilfredsheten er igjen på nedadgående kurve.

Det er en fersk undersøkelse fra EPSI som avdekker denne utviklingen. Bransjeanalyseselskapet har i løpet av høsten gjennomført mer enn 3200 dybdeintervjuer der strøm- og nettkunder har fått mulighet til å sette karakterer på sine strømleverandører. Med to streker satt under svaret er det nedslående lesning.

Kundetilfredsheten lider blant annet under høyere priser og flere strømbrudd. Dette fremstår neppe som en overraskelse for de som følger energibransjen over tid. All erfaring viser at når strømprisene stiger utløser det negative kundereaksjoner. Når det i tillegg kan plusses på med et økende antall strømbrudd bidrar det ytterligere med negativt utslag.

Strøm er et ømtålig tema i Norge. Det er et historisk forankret kulturfenomen. Vi er vant til at denne innsatsfaktoren i samfunnsutviklingen er priset som en gave til befolkningen. Når tallene i strømregningen er blitt slik at svetteperlene står i pannen er det ikke til å unngå at det utløser frustrasjon i folkedypet.

Det virker ikke som om energibransjen er ille berørt av de stadig tilbakevendende nedturene i kundetilfredsheten. Kanskje er det ikke så mye å gjøre med heller. I det liberaliserte strømmarkedet er vi prisgitt svingninger som lever sitt eget liv. Nå er det beinhard konkurranse med små marginer som gjelder.  

Å bygge opp en langsiktig positiv profil er ikke noe som kommer av seg selv. Det må arbeides systematisk for å skape forståelse for de mekanismene som virker i vår tids strømforsyning. Der er det mye som gjenstår for aktørene i bransjen. Erkjennelsen av dette virker å sitte langt inne.