Rogaland region sikter seg inn på å bli best på elektrisk transport i Europa. (Foto: Lyse)

Lyse er med når Rogaland region har som mål å bli ledende i Europa på elektrisk transport. For å lykkes har flere store aktører som Avinor, Risavika Havn, Forus Næringspark og Lyse gått sammen og søkt om støtte til et storskala demonstrasjonsprosjekt.

Kilde: Lyse

– Dette er et veldig spennende prosjekt der Lyse i dialog med store kunder kan finne en løsning som kan få stor betydning for å få til en storstilt elektrifisering av transportsektoren. Dersom vi skal bygge ut strømnettet for å ha kapasitet til at alt strømforbruk går for fullt samtidig, så vil det koste samfunnet mye, sier leder for smarte nett Siri Torgersen Ravndal i Lyse Elnett.

Elektriske fly, busser og skip 
Det er nylig søkt om støtte fra Enova for å få penger til et demonstrasjonsprosjekt hvor de ønsker å vise hvordan behov for strøm til busser, skip og fly på Forus, flyplassen og Risavika kan styres og fordeles for å unngå unødvendig store investeringer.

Aftenbladet har skrevet en større artikkel om dette prosjektet og det Stavanger lufthavn gjør for å produsere strøm selv og få på plass lading til elektriske fly. Flyplassen har som mål å bli selvforsynt med fornybar energi i 2025 ved å få 20 dekar solceller ved rullebanen sammen med batteribank. Lading av ett eneste elektrisk fly, tilsvarer like mye energi som hele flyplassen bruker til enhver tid.

Styring av last 
Lyse Elnett og Smartly har allerede prosjekter der de tester teknologi som de ønsker å videreutvikle og ta i bruk i dette demonstrasjonsprosjektet. I EU-prosjektet INVADE bruker Smartly en styringsplattform der de analyserer og lager prognoser for å styre elbillading, batterier og energibruk i bygg.

– Vi ser at vi kan ha en sentral rolle i det grønne skiftet med elektrifisering av transportsektoren og styring av energiforbruk i bygg. I den forbindelse er det veldig spennende å være med dette prosjektet sammen med så store aktører og stort volum, sier Trond Furenes, leder produkt og kommersialisering i Smartly.

I Demo Smarte Nett Stavanger har Lyse Elnett tatt i bruk blant annet sensorer for å overvåke og fjernstyre nettstasjoner. Det er den samme teknologien som skal brukes her hvis de får ja fra Enova.

– Planen er å bygge om åtte-ni nettstasjoner slik at vi kan overvåke og fjernstyre dem, og så bruke driftssystemet vårt for å få til en god fordeling av effekt, sier Ravndal.

Prosjektet starter neste år hvis Enova gir støtte til demonstrasjonsprosjektet.