I 2018 omkom 39 i branner her i landet. Det er en økning på 13 sammenlignet med 2017. (Illustrasjonsfoto: Oslo Brann- og Redningsetat)

Oppdaterte tall fra DSB viser at 39 personer omkom i brann i 2018. Julemåneden ble spesielt dyster med åtte branndøde.

Kilde: DSB

Siden man begynte med systematisk registrering av dødsbranntall i 1979, har det i snitt omkommet 61 personer hvert år. Året med færrest omkomne i brann er 2017 med 26, mens året med flest omkomne er 1979 med hele 91 personer.

Røyking er den største årsaken til at folk dør i brann og menn er kraftig overrepresentert. Mange dødsbranner inntreffer i årets kalde måneder. Helgene er mest utsatt, spesielt på natten når de fleste sover.

Alle boliger er pålagt å ha minst en fungerende røykvarsler i hver etasje, som kan høres på alle soverom med lukket dør. Det beste er å ha sammenkoblete røykvarslere. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.

Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt for brann. Tall fra DSB viser at så mange som tre av fire av de som har omkommet i brann de siste årene tilhører disse gruppene. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen. Spesielt høy er risikoen for eldre som bor alene.

Risikoutsatte grupper kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon. Derfor er pårørende en veldig viktig ressurs.