Skagerak Energi bygger om dammer i Hjartdal, her illustrert med Dam Breivatn. (Foto: Åsmund Hasaas)

Nye krav til damsikkerhet gjør at de to dammene ved Breivatn i Hjartdal kommune i Telemark skal bygges om. I mars starter arbeidene med tilrigging og uttak av stein.

Av: Kjell Løyland, Skagerak Energi

Breivatn er inntaksmagasinet til Hjartdøla kraftverk. I mars starter arbeidet med å rehabilitere dammene som stod ferdig i 1958 i forbindelse med utbyggingen av Hjartdøla. 

– Dammene begynner å bli gamle, men det er først og fremst nye og skjerpede krav i Damsikkerhetsforskriften som gjør at de skal bygges om, forteller prosjektleder Guttorm Dyrland i Skagerak Kraft.

Det ligger flere hytter rundt Breivatn, men de fleste vil i liten grad bli påvirket av anleggsarbeidene. Dammen ligger i den vestre delen av vannet, men de fleste hyttene befinner seg i den østre delen.

– Vi vil hente ut stein til steinfyllingsdammen inne i magasinet mens vannstanden er lav nå på vårparten. Da blir det noe støy i forbindelse med sprengningsarbeidene.

Arbeidene er planlagt slik at vannstanden i størst mulig grad varierer som i et normalår.

– Vi ønsker å gjennomføre arbeidene slik at vi drar nytte av de normale variasjonene i magasinet, med lav vannstand på vinter vår, og høy vannstand på høsten. Vannstanden vil derfor ikke variere i særlig grad utover det som er vanlig i Breivatn.

Dyrland legger til at det vil bli noe anleggstrafikk på veien opp fra Nordbygda i Hjartdal. Valosvegen fra Bubrekke og opp til Breivatn blir brøytet vinteren 2018/2019 slik at anleggsarbeidene kan starte som planlagt i mars.

– Veien blir sporadisk brøytet, men prioriteres ikke ved større snøfall, sier Dyrland.
Ombyggingen av dammene er kostnadsberegnet til 45 millioner kroner. Anleggsarbeidene vil pågå fra mars 2019 til sommeren 2020.

Les mer om rahabiliteringen på prosjektsidene.