Snart offentliggjør landets energiselskaper oppnådde økonomiske resultater i 2018. Det glimter av gull i horisonten.

Oppgjørets time er nær. Energiselskapene er godt i gang med å gjøre opp regnskapene for 2018. Det er god grunn til å tro at det er smil i sikte fra landsende til landsende.

Etter mange gode år på begynnelsen av 2000-tallet har det vært mindre begeistring å spore den senere tiden. Men det går knapt an å kalle det en krise når overskuddmilliardene har fortsatt å svirre i luften. Blant offentlige eiere har det vært mye surmuling å spore over lave strømpriser, høyt skattetrykk og tunge investeringsløft.

Med perspektiv på 2018 er det god grunn til å tro at pipa har fått en annen lyd. Strømprisene har stabiliserte seg på et høyt nivå og vannkraftturbinene har gått seg varme i jakten på knitrende sedler. Rapporteringen fra 3. kvartal 2018 underbygger inntrykket av at det er gode tider for kraftprodusentene her i landet.

Selvfølgelig skal vi være forsiktige med å forskuttere gull og grønne skoger, men det er langt fra konturer av fattigdomstendenser som avtegner seg. Med et betydelig omfang av nedbetalte kraftverk er det mange som har god grunn til å gni seg i hendene. Det kommer helt sikkert godt med når oppmerksomheten løftes over på mangfoldet av offentlige oppgaver.

Fra oss strømkunder er det betimelig å løfte en advarende pekefinger. Dersom strømprisen går helt av skaftet er det grunn til å tro at det vil utvikle seg alternative private forsyningssystemer på lokale nivåer som vil ta opp konkurransen. Det kan på sikt komme til å svi for offentlige eiere som blir for grådige.