Teknologi kan både være en velsignelse og en forbannelse. I den rivende digitale utviklingen som finner sted må vi aldri tillate oss å gi fra oss den menneskelige kontrollen, (Illustrasjon: NEK/Adobe)

Den digitale utfordringen kan ta pusten fra noen og enhver. Det er et samstemt kor i energibransjen som understreker betydningen av de muligheter denne teknologien åpner opp for. Men så langt er det kun beskjedne resultater å vise til.

Fra mange hold i bransjen blir det hevdet at digital teknologi vil snu opp ned på det meste i den elektriske infrastrukturen. Det påstås at vi står overfor en fremtid hvor alt som har med elektrisitet å gjøre på ulike måter vil står foran en teknologisk revolusjon. Men hva dette innebærer er fortsatt i stor grad et ubesvart spørsmål

Utviklingen peker i mange retninger. De to mest klarlagte er smarte nett og tilstandsbasert vedlikehold. Ikke all verden er gjort på noen av disse områdene. Dog er det et aldri så lite fremskritt at strømkundene ikke lenger behøver å lese av sitt eget forbruk. I så måte har AMS-målerne fått det til å gå et lettelsens sukk gjennom bransjen. I det minste markerer det at en ny tid er i emning.

Leif T. Aanensen, adm.direktør i Norsk Elektroteknisk komite (NEK), har nylig besøkt verdens største messe innen forbrukerelektronikk i Las Vega. Det han rapporterer derfra er vel verdt å merke seg. De inntrykkene han har med seg ser vi fortsatt bare fragmenter av her hjemme. Her er noen smakebiter: talestyrt teknologi, sammenkobling av Tingenes internett (IOT) med Tingenes internett service (IOS) på internett, «Multi-pupose»-plattformer, ulike former for autonome elektrisk drevne fremkomstmidler og superrask 5G-kommunikasjon. Dette bare som en grovsortering.

Utviklingen er kommet så langt at vi kan spørre nærmeste lyktestolpe om nærmeste ledige parkeringsplass. Dit er det fortsatt et stykke igjen her i landet. Det gjelder å holde tungen rett i munnen. Målt mot den teknologiske utviklingen i energibransjen er det lett å trå feil. Ikke alt av nye dibedutter og dingser bidrar til vekst og fremgang. Vi må aldri tillate å la teknologi overstyre den menneskelige kontrollen. Da er vi på ville veier.