Av det trusselbildet energiforsyningen er stilt overfor utgjør været den største utfordringen. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

NVE har fått innrapportert 39 uønskede hendelser i energiforsyningen i 2018. Utfordrende vær utgjør, som tidligere år, den største trusselen for forsyningssikkerheten.

Kilde: NVE

Nesten like stor trussel er teknisk svikt på anlegg, etterfulgt av menneskelige villede handlinger.

Av de 39 uønskede hendelsene har 20 medført driftsforstyrrelser med eller uten avbrudd for sluttbrukere. De øvrige 19 var hendelser som ikke medførte avbrudd eller driftsforstyrrelser, men som på annen måte medførte, eller risikerte å medføre, redusert forsyningssikkerhet.

– Selv om landet vårt har en såpass ugjestmild plassering på kloden, er det god forsyningssikkerhet i Norge. Det vil likevel oppstå uønskede situasjoner i energiforsyningen også fremover, NVE er opptatt av at de håndteres riktig og gjenopprettes raskt, sier fungerende direktør Eldri Naadland Holo i avdeling for tilsyn og beredskap.

I 2018 oppsto to uønskede hendelser der NVE har varslet overtredelsesgebyr. For 15 av hendelsene til har NVE vurdert at enhetene i kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO) har håndtert og gjenopprettet situasjonen på en god måte, hatt tilfredsstillende redundans, eller andre gode løsninger. Noen av evalueringene er ikke avsluttet ved årsskiftet og vil fortsette i 2019.