Scanergy opererer mye i grenseområdet mellom Norge og Sverige. Dette er fra Setskogs svenske nabokommune Årjäng. (Foto/ill: Scanergy)

Scanergy åpner i disse dager sitt første vindkraftverk i Norge i Marker kommune. Samtidig må selskapet håndtere anklager om løgn og fanteri.

Vindkraftutbyggeren Scanergy åpner i dag sitt første vindkraftanlegg i Marker kommune i Østfold. Samtidig her de kommet i skvis i en krangel mellom to brødre i Setskog kommune der de planlegger enda et anlegg. Brødrene har ikke kommet til enighet om hvem som eier en av eiendommene som berøres av enkelte av de 7–9 turbinene. En stor, lokal skogeier har tatt parti, og beskyldninger om løgn og «urent trav» hagler mot Scanergy.

– Det meste er bare tull. Men det er synd når slike konflikter oppstår, ingen tjener på det, sier daglig leder Tor Arne Pedersen til Energiteknikk.

Han understreker at de har klarlagt alle avtaler med de formelle eierne av alle eiendommer som er berørt av vindparkanlegget, der de ennå ikke har fattet investeringsbeslutningen.

Skogeieren hevder blant annet at Scanergy taper store summer hvert eneste år. – Det er tull. Ser man på regnskapene for ett enkelt år, kan det være preget av store investeringer i en innledende fase av ett eller flere prosjekter. Men i det lange løp tjener vi greit med penger, hevder Pedersen.

Vindparken i Marker består nå i fase 1 av åtte turbiner fra Vestas på 3,6 MW hver. I neste fase skal det komme ytterligere åtte turbiner. Dette er det første av flere planlagte vindkraftanlegg i Norge.

I Sverige har selskapet allerede etablert to vindparker. Nå sist i oktober satte de i drift Ränsliden Vindpark i Mellerud kommune i Västra Götaland, der Siemens har levert 7 turbiner på 3,6 MW. I 2019 planlegger de å sette i drift Hån Vindpark i Årjäng kommune og Duvhällen Vindpark i Eskilstuna kommune.