Illustrasjonsfoto: Tafjord

Kommende uke er det klart for årets PTK-arrangement – eller mer presist produksjonsteknisk konferanse. Denne stormønstringen innen norsk vannkraft er vel verdt noen refleksjoner, også vurdert i historisk perspektiv.

I norsk vannkraftmiljø er PTK først og fremst en teknologisk møteplass. I regi av Energi Norge samles landets vannkraftekspertise for å spisse de faglige posisjonene på et område av vital samfunnsmessig betydning. Fornybar vannkraft står for mange og nitti prosent av den landbaserte energiproduksjonen her i landet. Den er spydspissen og den mest bærbare ressursen mot en grønn fremtid.

Men vannkraft er mer enn som så. Historisk sett er den fundamentet for den velstandsmessige utviklingen i landet vårt gjennom mer enn 100 år. Det var da elektrisitet produsert fra vannkraft ble allemannseie utover i første halvdel av forrige århundre at grunnlaget ble lagt. Fra slutten av 1800- tallet var denne ressursen drivkraften i den industrielle utviklingen.

Selv om oljefondet svulmer av milliarder står vannkraften fjellstøtt i den norske samfunnsutviklingen. Det vil den fortsatt gjøre så langt fantasien rekker. Ikke minst av den grunn er PTK viktig. Her møtes vannkraftaktørene for å utveksle erfaringer og spisse sine teknologiske og driftsmessige posisjoner. Vi ønsker lykke til med bærekraftig gjennomføring.