Nettselskapene langs kystruta garanterer at de vil levere effekt slik at båtene får strøm fra land til hotelldrift og batterier. (Foto: Firmabilder AS)

I januar 2021 kommer nye skip fra Hurtigruten og Havila til å betjene kystruta. Skipene er "plug in hybrider" slik at behovet for strøm til hotelldrift og batterier kan dekkes av landstrøm.

Kilde: Energi Norge

– Elektrifiseringen har nå satt i gang for fullt til sjøs. Vi har etter hvert fått mange elferger og nå elektrifiseres også kystruten fra Bergen til Kirkenes, som er innom totalt 34 havner. I 12 av havnene ligger båtene inne i mer enn 60 minutter av gangen, og disse vil etter all sannsynlighet elektrifiseres innen 2021, sier næringspolitisk rådgiver Ulf Møller i Energi Norge.

Dette kommer frem i en ny kartlegging fra Miljøstiftelsen ZERO, som er laget i samarbeid med blant andre Energi Norge. Målet med undersøkelsen har vært å bidra til at havnene skal være klare til å levere strøm til kystruteskipene fra 2021.

Nettselskapene er klare

Energi Norge har intervjuet representanter for nettselskapene langs kysten for å kartlegge om det finnes ledig kapasitet på eller i nærheten av kai. Kartleggingen viser at det stort sett er kapasitet på inntil 2,3 MW på de 12 «viktigste» havnene. Alle selskapene garanterte at effekten vil være på plass innen 2021, gitt en bestilling innen rimelig tid.

– Jeg opplevde nettselskapene som fremoverlente og konstruktive i undersøkelsen, så dette lover bra for den videre elektrifiseringen i Norge, roser Møller.

Gjennom elektrifiseringen av ferger har nettselskapene fått noe kritikk for ulik behandling og ulik praksis på hvordan de møter nye kunder fra maritim sektor. Kundene er vant med å forhandle med oljeselskaper, som leverer drivstoffet på tankbil, så det har vært behov for noen nye rutiner.

– For å forbedre rutinene har Energi Norge, sammen med KS Bedrift Energi, hatt en workshop sammen med alle nettselskapene som får besøk av Kystruten for å samordne tekniske krav og løsninger. Det var godt oppmøte på workshopen, og alle var løsningsorienterte og konstruktive, understreker Ulf Møller.

Utkoblbar tariff

En viktig diskusjon i arbeidet har også vært nettleien, som mange trekker frem som et skjær i sjøen for elektrifiseringen. En av årsakene til dette er at mange anlegg har kort brukstid, noe som gir høy nettleie.

– Vi oppfordrer medlemmene til å tilby utkoblbar eller avbrytbar tariff, noe som normalt er billigere enn vanlig tariff. Det er flere fordeler med en slik tariff, blant annet gir det redusert pris fra Statnett, ingen redundans siden båten er hybride og man slipper KILE, sier Møller.

Etter hvert vil forhåpentligvis også fiskebåter, supplyskip og nærskipsfart kunne benytte de samme anleggene. Dette vil øke brukstiden og dermed redusere nettleien.

https://www.energinorge.no/