Slik så det ut når Squarehead lyttet til Tussa kraftverk. Foto: Squarehead

Med et akustisk kamera bestående av flere hundre mikrofonelementer vil selskapet Squarehead lytte seg frem til feil i norske kraftverk.

Utstyret selskapet har utviklet, kan lytte til flere hundre punkter samtidig, oppdage hvor lyder kommer fra, filtrere bort uønsket støy og fokusere på den interessante lyden. Dette er mulig på grunn av tidsforsinkelsen i lyden, som gjør at hver mikrofonenhet fanger opp lyden på litt forskjellig tidspunkt.

Med systemet kan man se lyd som farge, på lignende måte som med en termograf. 

Selskapet ble startet av tre studenter ved Universitetet i Oslo i 2004, men har i dag om lag 40 ansatte som selger utstyr rundt om i hele verden for ca. 70 millioner kroner i året.

Hørte kavitasjon

Utstyret har blant annet vært brukt til å oppdage droner, men nå vil de også inn i kraftsektoren. De har blant annet prøvd utstyret i Dale kraftverk hos BKK, hvor de lyttet på kavitasjon (dannelse av luftbobler), for å finne ut om lyden kom fra sugerøret eller skovlhjulet. 

– Vi har vist at vi klarer å høre hvor kavitasjon oppstår. Det kan man ikke gjøre med andre sensorer. Jeg tror det er mange feiltilstander vi kan ta med akustikk og direktiv lytting som ikke kan tas med andre sensorer slik som for eksempel vibrasjon og temperatur, sier sivilingeniør og forretningsutvikler Jørgen Grythe i Squarehead til Energiteknikk etter å ha presentert teknologien på Energi Norges produksjonstekniske konferanse (PTK) i mars.

Erstatter ikke fagarbeidere

Han er glad for at Voith Hydro, som en stor aktør i markedet, også benytter akustikk og har tro på det.

– Men de bruker bare én mikrofon, og vil aldri få så spesifikk lydsignatur som det vi klarer, sier Grythe.

Han tror ikke utstyret vil erstatte fagarbeiderne.

– Målet er helt klart å kunne gjøre automatisk klassifisering, slik vi allerede gjør i dronebransjen hvor systemet detekterer og klassifiserer basert på maskinlæring. Men jeg tror fortsatt vi trenger fagarbeiderne som har domenekunnskapen. Dette kan i tillegg til automatisk alarmering være et kraftig verktøy for dem, gi fagarbeideren superhørsel som både kan benyttes på stedet eller ved å fjernlytte over nettverk, sier Grythe.