ABB vinner storordre for overføring av havvind fra havvindprosjektet DolWin5 i Nordsjøen.

Kontrakten ABB har vunnet fra Aibels- og Keppels FELS-konsortium er ifølge en pressemelding fra selskapet «i milliardklassen».

Den innebærer design og bygging av høyspent likestrøms transmisjonssystemet (HVDC) for havvindkraftprosjektet DolWin5.

Keppel FELS sitt verft i Singapore skal bygge omformerplattformen. Etter transport fra Singapore til Haugesund vil Aibel ha ansvar for å installere ABBs HVDC konverteringsutstyr, i tillegg til ferdigstilling, transport og installering av plattformen på feltet, opplyses det i en pressemelding fra Norsk Industri.

900 MW

Prosjektet skal produsere 900 megawatt (MW) fornybar strøm, ifølge ABB nok energi til rundt én million hjem. All denne energien vil komme fra tre havvindparker 100 kilometerfra den tyske kysten. Estimert ferdigstillelse er i 2024.

ABBs ordre inkluderer omformerplattformen i Nordsjøen og den landbaserte omformerstasjonen i Emden i Tyskland. Systemoperatøren Tennet har ansvaret for å levere kraftkoblingene til vindparkene i dette prosjektet.

ABBs HVDC-løsning brukes for å transportere energien fra offshore vindparker ved å konvertere vekselstrøms (AC) til likestrøm (DC) på omformerplattformen offshore.

Det muliggjør transport av strøm gjennom en 130 kilometer lang DC-kabel til fastlandet med lavt tap.

Kompakt

På den landbaserte omformerstasjonen blir spenningen konvertert tilbake til vekselstrøm for så å bli matet inn på strømnettet.

«ABBs HVDC offshore vindparkløsninger er kompakte og modulære, noe som gjør dem spesielt egnet til å møte utfordringene i disse applikasjonene», skriver selskapet i sin pressemelding.

ABBs omformerteknologi brukes i styringen av den komplekse koblingen mellom vindparkene og strømnettet på land.

– Vår innovative HVDC-teknologi, globale ekspertise, dype forståelse av utfordringene ved integreringen av fornybart og vår partnertilnærming og nære samarbeid med Tennet var sentralt for å vinne prosjektet, sier Caludio Facchin, som leder ABBs kraftnettavdeling.