På Agder Energi-konferansen onsdag advarte Agder Energis konsernsjef Tom Nysted mot avsporing av energidebatten. Foto: Agder Energi

Mye av energidebatten i Norge preges av kamp mot vindmøller, der kampen står mot egne vrangforestillinger og innbilte motstandere, ifølge Agder Energi-sjef Tom Nysted.

– I Norge har vi energipolitiske debatter som har en tendens til å spore fullstendig av. Mye av debatten preges av en intens kamp mot vindmøller. Da tenker jeg ikke på protestene mot vindkraftanlegg. Det jeg tenker på er et begrep fra den gamle romanen om Don Quijote, ridderen som angrep vindmøller i den tro at de var monstre. Begrepet betyr at en kjemper mot innbilte motstandere, mot egne vrangforestillinger og konspirasjonsteorier, sa konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi da han talte på selskapet egen konferanse i Kristiansand onsdag.

Romanen om Don Quijote ble skrevet av spanjolen Miguel de Cervantes,  og utgitt i to deler i 1605 og 1615.

Skremt fra gård og grunn

Som eksempel på at vrangforestillinger preger debatten nevnte Nysted påstanden om at norsk tilknytning til Acer vil føre til tap av 30.000 norske industriarbeidsplasser, og at EU vil styre både strømprisen og strømflyten i Norge.

Han viste videre til at kabelprosjektet Northconnect, som Agder Energi er med å eie, i fjor ble møtt med de samme påstandene.

– Den ble kalt en gigantisk eksportkabel som ville støvsuge Vestlandet for kraft og ruinere bygd etter bygd. Familier ble så skremt av påstandene at de trodde de måtte gå fra gård og grunn, sa Agder Energi-sjefen.

Advarte mot taushet

Nå er kritikken vendt mot vindkraften.

– Gjennom de siste månedenes omtale av vindkraftutbyggingen i Norge, er det blitt fremstilt som en stor og ond konspirasjon. Det er visstnok tyske kapitalister som står bak vindkraft i Norge for å bidra til at norske vannkraftselskap skal tømme magasinene og eksportere mer. Men det egentlige motivet, hevdes det, er å importere høyere strømpriser slik at vi i kraftselskapene og tyskerne kan tjene enda mer enn vi gjør, på bekostning av Ola Nordmann og industrien, sa Nysted.

Han mente kritikken må imøtegås.

– Vi kunne jo bare trekke på skuldrene av et slik debattnivå. Men vi kan ikke det, for vi ser at dette faktisk har innflytelse på energipolitikken. Kampanjen mot Acer var en ganske selsom oppvisning i konspirasjonsteorier, men den fikk støtte av mange ordførere, sa Nysted.

Nasjonale politikere slapp heller ikke unna Agder Energi-sjefens kritikk.

– Når mellomlandskabler eller Acer diskuteres, kommer fortsatt seriøse, erfarne Stortingspolitikere med det ene pussige utspillet etter det andre. Det aller pussigste er det friske og ferske løftet om at ikke en eneste kilowatt skal ut av landet hvis industrien trenger det. For det første, hvis industrien trenger mer kraft, er det bare å bestille. Det er mer enn nok hos de norske kraftselskapene og i det kraftmarkedet de er en del av, til nåværende industri og ny industri, sa Nysted.

Sovjet-eksperiment

Han ville ikke tilbake til planøkonomi.

– Dersom fremtredende politikere mener at det norske Stortinget skal ha kontroll på hver kilowatt som produseres, er den logiske konsekvensen at man må nasjonalisere hele kraft-Norge, oppheve energiloven og avvikle tilknytningen til kraftmarkedet. Jeg antar at noe slik bare vil få applaus fra et lite parti med ambisjon om å gjøre Norge til et Sovjet-eksperiment, sa Nysted.

Agder Energi-sjefen minnet om at kraftselskapene var blant de største økonomiske verdiskaperne.

– Vi kan ikke bare subsidiere industrien med kunstig lave priser, sa Nysted.

Han mente imidlertid at prisene på elektrisitet ville synke radikalt når sol, vind og vann dominerer energipolitikken.

– For å få det til, trenger vi mindre populisme og mer seriøs politikk, sa Nysted.