Byrådet i Oslo har anbefalt å støtte den planlagte sammenslåingen mellom Hafslund E-CO og Eidsiva.

Byrådets anbefaling om å søtte sammenslåingen ble avgitt på en byrådskonferanse torsdag formiddag, opplyser pressekontakt i byrådsavdelingen i Oslo kommune, Ninja Sandemose, til Energiteknikk.

Men det er ikke siste ord i saken fra Oslo kommune. Den endelige avgjørelsen kommer først da saken skal behandles i Oslo bystyre 19. juni.

Styrene i Hafslund E-CO og Eidsiva Energi har fremforhandlet en avtale som innebærer at Eidsiva Energi slås sammen med Hafslund E-COs datterselskap Hafslund Nett, samtidig som Eidsivas kraftproduksjonsvirksomhet overføres til Hafslund E-COs datterselskap E-CO Energi. Det er denne avtalen byrådet nå har støttet.

Oslo får mer vannkraft

Sammenslåingen vil innebære at Hafslund E-CO direkte og indirekte blir eier av 78,6 prosent av det nye, sammenslåtte kraftproduksjonsselskapet.

Videre blir Hafslund E-CO eier av 50 prosent av Eidsiva som vil eie det nye, sammenslåtte nettselskapet og Eidsivas øvrige virksomhet.

Fylkeskommuner og kommuner på Innlandet vil eie de øvrige 50 prosentene i Eidsiva gjennom et felleseid holdingselskap, Innlandet Energi Holding AS.

Transaksjonen medfører at Oslo kommune gjennom Hafslund E-CO samlet øker sitt eierskap i vannkraftproduksjon med ca. 0,6 TWh.

Kommunen blir videre 50 prosent eier i det nye nettselskapet som har ca. 900.000 kunder og en NVE-kapital på ca. 16 milliarder kroner.

Sammenslåingen av virksomheter skjer på datterselskapsnivå i Hafslund E-CO, og Hafslund E-CO AS skal fortsatt være eid 100 prosent av Oslo kommune.

To hovedkontorer

Eidsiva og nettselskapet får hovedkontor på Hamar, mens Hafslund E-CO, kraftproduksjonsselskapet og forretningsutviklingsvirksomheten Ny Energi får hovedkontor i Oslo.

Organiseringen av virksomhetene skal være basert på en desentral drifts- og organisasjonsstruktur, og det skal satses på kompetansemiljøene i både Oslo og Innlandet.

Det er videre en ambisjon om at nettleien i hele regionen over tid skal bli lavere enn dagens nettleier, alt annet like.

«Byrådets vurdering ar at den fremforhandlede løsningen samlet sett er en god løsning for kommunen som eier og for Hafslund E-CO som selskap. Byrådet mener sammenslåingen er en industriell riktig transaksjon, og vil styrke Hafslund E-COs strategiske posisjon. Byrådet fremhever at transaksjonen i seg selv er verdiskapende for kommunen, og at selskapet i forhandlingene har oppnådd et godt bytteforhold», skriver byrådet.

Fra før er det kjent at et stort flertall av Eidsiva-eierne støtter sammenslåingen.