Energinet tester innblanding av hydrogen i gassnettet. Foto: Energinet

Danske Energinet tester hvor store mengder hydrogen gassnettet kan håndtere, og resultatet er lovende. Det kan gjøre gassnettet til et viktig verktøy for å transportere sol- og vindkraft.

Testen er gjennomført mellom to avkoblede gasstasjoner i Helle og Agerbæk på Vest-Jylland, hvor det er blandet 12 prosent hydrogen i gassen.

Håpet er å nå en andel på 15 prosent hydrogen.

– Ved å bruke hydrogen som energibærer, kan vi bygge en bro mellom el- og gassektorene, og vi kan løse utfordringen med å lagre energi fra for eksempel vindmøller og solceller. Ved hjelp av elektrolyseanlegg kan strømmen gjøres om til hydrogen, og når vi kan håndtere hydrogenet i gassnettet, har vi også en bredt forgrenet og velfungerende infrastruktur på plass til transport og lagring, sier prosjektleder Jesper Bruun fra Energinet i en pressemelding.

Gratis strøm

Bakgrunnen fro behovet er at det kommer stadig større mengder uregulerbar fornybar kraft inn i systemet, noe som i perioder presser kraftprisene til under null. Man får dermed i perioder betalt for å bruke strøm, og dette ventes å bli vanligere.

Som hydrogen i gassnettet får strømmen derimot en verdi. Det kan blandets med naturgassen og brukes i industri eller transport, eller til å produsere strøm på vindstille dager ved hjelp av gassturbiner.

Gassnettet er bygget for naturgass som ikke inneholder hydrogen. Når Energinet tester tilførsel av hydrogen i et lukket system, skyldes det blant annet at hydrogenmolekylene er små i forhold til naturgassmolekylene.

Molekylenes størrelse betyr at det er større risiko for lekkasje og tap av gass med hydrogen enn med naturgass.

Skal teste 15 prosent

Testanlegget har imidlertid ikke tapt hydrogen, og siden anlegget er bygget av komponenter og rør av samme type som resten av gassnettet, skaper resultatene optimisme i Energinet.

– Vi innledet testene sommeren 2017 med 2 prosent hydrogen. Nå har vi økt andelen til 12 prosent, og resultatene er fremdeles gode. Det er svært oppløftende resultater, fordi det gir en indikasjon på at vi på sikt kan transportere hydrogen i det danske gassystemet uten vesentlige endringer av selve gassnettet, sier Brun.

Han understreker imidlertid at andre deler av gassnettet også skal undersøkes, og at det kan bli nødvendig å modifisere deler av for eksempel kompressorer før man er klar til å tilføre hydrogen til hele gassystemet.

I august blir andelen hydrogen hevet til 15 prosent, og i slutten av 2019 skal hele prosjektet