Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen snakket varmt om elektrifisering på Agder Energi-konferansen. Foto:Kjell Inge Søreide/Agder Energi

Ruter er i rute med elektrifiseringen av busser og ferger, og sjefen regner med at selvkjørende kollektive biler blir det neste.

– Vi har gode nyheter. I 2017 laget vi en plan for å gå ut til alle leverandører og deres underleverandører, jeg tror det var 53 virksomheter, for å fullelektrifisere all kollektivtrafikk i Oslo i 2028. Og siden har vi faktisk fulgt planen, sa administrerende direktør i Oslos kollektivselskap ruter, Bernt Reitan Jenssen, på Agder Energi-konferansen onsdag.

– Dette er mulig å få til, markedet har respondert og sagt at de kan levere, sa Jenssen.

120 elbusser

Han fortalte at Ruter har hatt erfaring med å kjøre hydrogenbusser siden 2012. Elektriske minibusser fikk de i 2017.

– Da fikk vi 10 stykker, og jeg ble sjokkert da Zero kom og fortalte oss at 10 minibusser var verdens største kontrakt på elektriske minibusser, sa Ruter-sjefen.

I 2017 testet de også ut elbusser i vanlig størrelse.

– Vi kjøpte inn 6 busser, eller vi lot markedet kjøpe inn mens vi selv betalte mesteparten. Så hadde vi et lærings- og delingsprosjekt hvor de tre operatørene som fikk bussene, hadde åpne data og måtte lære resten av bussmarkedet å kjøpe og drifte elbuss. Det vi så neste gang, da vi gikk ut og hadde den nye kontrakten, var at vi fikk mye billigere elbusser, sa Jenssen.

Nå kommer det snart veldig mange flere slike busser i Oslo.

– I disse dager, før 1. juni, ruller vi ut 120 elektriske busser, sa Jenssen.

Har nok strøm

Men Ruter blir fossilfri før 2028. Allerede fra 2020 bytter nemlig selskapet ut fossil diesel med biodiesel, fortalte Jenssen.

Han påpekte også at Nesoddfergen, det største bilfrie passasjersambandet i Norge, med over 3 millioner passasjerer, blir helelektrisk før jul.

– Den største utfordringen har vært å få strømmen til ladestasjonen over Rådhusplassen. Det er flere som skal mene noe om det enn om hva som skal være motoren i ferga, sa Jensen.

Han mener det er viktig å trene på å bygge effektiv offentlig infrastruktur for å støtte elektrifiseringen.

– Vi har mer enn nok strøm i Norge for å drive transportsektoren. Vår utfordring er at den er litt på feil sted og med litt for lite effekt. Det å tenke klokt om hvor vi skal plassere effekten, er kanskje noe av det som haster litt, sa Jenssen.

Tror på selvkjørende biler

Fra 2021 skal båtene ut til øyene i Oslofjorden, som brukes flittig i sommermånedene, bli elektriske.

– Vi har kjempestore muligheter i Norge, vi har spissteknologi. Det kommer til å snu bransjen på hodet enten det er snakk om mobilitet eller elektriske nettverk av selvkjørende kjøretøyer, sa Jenssen.

Han påpekte at det i Oslo er ca. 730.000 biler, og at det hver morgen mellom klokka 6 og 10 brukes 401.000 kjøresøyer for å levere de reisende dit de skal. Selvkjørende biler kan redusere dette behovet enormt.

– Med en samkjøring på 1,9 kunne vi klart oss med 26.000 kjøresøyer. Vi har en kjempestor bilpark som brukes veldig lite. Det å lage et system av selvkjørende biler, er en god forretningsidé. Jeg er helt sikker på at noen kommer til å gjøre det, det er bare et spørsmål om når, sa Ruter-sjefen.