Miljøpartiet de Grønne ble enige om vindkraftpolitikken på sitt landsmøte på Fornebu lørdag. Foto: MDG

Miljøpartiet de Grønne ble enige om å tillate vindkraftutbygging, men ikke i urørt natur. Dessuten vil de innføre hjemfallsrett for vindkraft.

På forhånd var det oppstått strid på landsmøtet, der to forslag sto mot hverandre. Det ene gikk på at utbygging av vindkraft på land burde begrenses sterkt, og «konsentreres til områder hvor det alt er utbygget industri».

Dette ville nærmest blitt et totalforbud mot vindkraft i Norge, siden utbyggerne er avhengige av å bygge der vinden blåser, og det er typisk ikke på steder der det allerede er bygget ut industri.

Et annet forslag gikk i helt motsatt retning, at det bør gis flere konsesjoner for landbasert vindkraft.

Ble enige

Etter en lang natt med jobbing natt til lørdag fant redaksjonskomiteen fram til forslag som forente partiet i vindkraft-spørsmålet.

I vedtaket fra landsmøtet heter det: «Fremtidige vindkraftkonsesjoner på land i Norge bør forbeholdes områder med eksisterende inngrep og infrastruktur, og skal ikke redusere områder med urørt preg eller andre natur- og friluftslivsverdier. All utbygging skal skje skånsomt og med lokal involvering. Helt uberørt natur skal aldri utbygges av landbasert vindkraft».

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har funnet et godt kompromiss mellom naturhensyn og behovet for mer fornybar energi. Vi er tydelige på at det ikke skal bygges vindkraft i urørt natur, og at utbygging bør skje nærmere eksisterende kraftnettet og der det allerede er naturinngrep, sier partiets stortingsrepresentant og nasjonale talsperson Une Bastholm i en pressemelding.

Den andre av partiets nasjonale talspersoner, Arild Hermstad, er også fornøyd.

– Vi mener dette er en god og balansert politikk som tar hensyn både til klima, og natur og artsmangfold. Vi tillater vindkraft på land, men ikke i områder med urørt preg, eller som rammer samiske interesser, sier han.

Stortingsbehandling av rammen

Videre vedtok landsmøtet at ansvaret for arealsaker flyttes tilbake til Klima- og miljødepartementet, og at Fylkesmennenes innsigelsesmyndighet i arealsaker styrkes.

De vedtok at det ikke skal gis nye konsesjoner for landbasert vindkraft før disse tiltakene er implementert, og nasjonal ramme for vindkraft er behandlet av Stortinget. Når rammen er vedtatt, må konsesjoner som ligger utenfor rammen, men som ikke er utbygget, bortfalle.

Videre vedtok partiet at berørte kommuners syn skal være avgjørende for tildeling av konsesjon, og skal veie tungt i utforming av selve planen for utbygging, MTA-planen.

De ble også enige om at prinsippet om «hjemfallsrett» også bør gjelde for vindkraftanlegg, og at prinsippet om tilbakeføring og restaurering etter endt konsesjonsrunde bør ytterligere styrkes.

Offshore-satsing

Videre må regjeringen sette av midler til en omfattende satsing på norsk offshore vindkraft, med fokus på hvordan dette kan gjøres uten at naturen rammes negativt.

Partiet ønsker å styrke fylkeskommunens innsigelsesmyndighet i arealsaker. De mener det er behov for et tonivå-innsigelsesinstitutt der Miljødirektoratet gis innsigelsesmyndighet på fagområder innen naturforvaltning som overføres fra fylkesmannen til fylkeskommunen.

Videre sier MDG nei til alle vindkraftprosjekter som svekker livsgrunnlaget til urbefolkning.