Energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) snakket varmt om solkraftforskning på Den norske solcellekonferansen. Foto: Øyvind Lie

Energiminister Kjell-Børge Freiberg og Scatec-grunder Alf Bjørseth er enige om at solkraftpotensialet er størst i utlandet.

I plaskende regnvær åpnet energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) Den norske solcellekonferansen i Son i Vestby kommune i Akershus mandag.

Han er imidlertid ikke med på at dette illustrerer at solkraft har lite for seg i Norge.

– Jeg synes dagen i dag illustrerer de fantastiske mulighetene som faktisk gjør Norge til den energinasjonen vi er. Vi startet med sol, så fikk vi regn og vann, og nå ser jeg at det blåser litt, sier Freiberg til Energiteknikk etter  åpningen.

Solkraft-kompetanse

Likevel legger han ikke skjul på at solkraften er viktigst for utlandet.

– Solkraft i Norge har selvfølgelig sitt marked. Men jeg tror vi må være så ambisiøse å si at her er ikke Norge markedet. Markedet er verden, og har vi faktisk norsk kompetanse å tilby verden, sier energiministeren til Energiteknikk.

I sitt innlegg på konferansen trakk han imidlertid også fram den kraftige veksten i installert solenergi i Norge i fjor.

– Prognoser tyder på at denne veksten kommer til å fortsette, sa Freiberg.

Afrika

Alf Bjørseth, som blant annet grunnlag REC og Scatec, sier til Energiteknikk at det viktigste er å få ned CO2-utslippene og at den største effekten får man når man installerer solkraft i utviklingsland.

– Her kan Norge gjøre en mye større innsats enn det lille vi kan gjøre med å redusere CO2-utslippene i Norge. Vi snakker om 200 ganger det totale utslippet i Norge ved å elektrifisere Afrika. Da får vi virkelig en global påvirkning, sier Bjørseth.

Han mener det er viktig å støtte forskning og utvikling, noe som vil styrke Norges konkurransekraft.

– Så dette er viktigere enn å gi støtte til å få installert mer solcellepaneler i Norge?

– Nå har vi kommet så langt at solenergi egentlig er lønnsomt, så det er ikke der skoen trykker i dag, sier Bjørseth.