havvind
Illustrasjonsfoto: Ørsted

Energinet starter forundersøkelser til havvindparken Thor på minst 800 MW utenfor Vest-Jylland.

Thor blir Danmarks største havvindpark, og skal ligge minst 20 kilometer ute i Nordsjøen utenfor Thorsminde på Vest-Jylland. Parken skal i drift senest ved utgangen av 2027.

– Det er viktig at det blir gjort grundige forundersøkelser, så den danske staten kan få de beste og mest konkurransedyktige budene på å bygge og drive havmølleparken. Hvis budgiverne kjenner geologien under havbunnen, kjenner miljøkonsekvensene, vindforhold, strømningsforhold, bølgehøyder osv., fjerner vi en masse usikkerhet og risiko, og får en bedre pris, sier Energinets leder Lars Barfoed i en pressemelding.

Styret i Energinet har nettopp besluttet at selskapet skal bruke ca. 180 millioner kroner på forundersøkelsene. Utgiftene skal senere dekkes av det selskapet som ender opp med å få bygge vindparken.

Allerede etter sommerferien starter de første skipene med kartleggingen. Den første strømmen fra Thor-møllene skal etter planen sendes til land i 2024.

Byggingen av en ny havvindpark på minst 800 MW ble vedtatt i det danske Folketinget i juni i fjor. Folketinget ønsker ytterligere to havmølleparker innen 2030.