SN Power-sjef Torgeir Lien ønsker kamp i Brussel for gode priser for fleksibel norsk vannkraft. Foto: Øyvind Lie

SN Power-sjef Torgeir Lien vil ha vannkraften ut av den konservative bøtta den sitter i, og oppfordrer til kamp i Brussel for et fleksibilitetsmarked som gagner norske produsenter.

– Vannkraft har veldig mange fordeler som vi må løfte fram. Til nå har det vært veldig greit, for vi har solgt det som energi. Vi blir nå konkurrert ut av på energi av sol og vind, som er bra. Det er billigere, bedre og mer effektivt, men vannkraft har andre fasetter som vi må selge det på, sier SN Powers administrerende direktør til Energiteknikk etter å ha holdt innlegg på et seminar i regi av Norwep (Norwegian Energy Partners) i Oslo tirsdag.

Konservativ bøtte

Han er ikke fornøyd med dynamikken i vannkraftbransjen.

–  Vi må være villige til å løfte oss litt ut av den konservative bøtta vi sitter i, og se på nye måter å gjøre det på. Vi er blitt lite villige til å se på nye, annerledes og dristige løsninger. Jeg tror vannkraft har en fremtid, men vi må snu på hvordan vi gjør det, ellers blir vi konkurrert ut av både ny teknologi og andre måter å investere på enn vi har hatt til nå. Til private i Afrika og Asia får vi ikke særlig gjennomslag, og det er fordi vårt tilbud til kunden er for dårlig, sier Lien.

Han tror presset på bransjen kan brukes til noe positivt.

– Man får det til når presset blir tungt, innenfor mange industrier. Den eneste måten å få velstand på, er produktivitetsvekst, og det må vi få til innenfor vannkraften. Vi surfer så godt på det som har vært bygget fordi det varer så lenge, så vi har ikke vært villige til å putte nok inn i hva vi gjør med nye prosjekter for å få dem bedre, sier SN Power-sjefen.

Kamp i Brussel

Lien har et globalt perspektiv på vannkraften, men den tidligere Nord Pool-sjefen følger også med på det nordiske markedet. 

– Vi er noen særlinger oppe i nord som er veldig rike og har nok av kraft og alt mulig. Jeg tror verdien av fleksibiliteten i norsk vannkraft er kjempehøy. Nå har sol og vind kommet, derfor blir fleksibilitet og kapasitet et tema og produkt, sier Lien.

Han tror det vil komme kapasitetsprodukter som vil prise fleksibiliteten vi har i Norden. Men ikke av seg selv.

– Jeg er bare veldig opptatt av at vi bruker vår innflytelse nok i Brussel og EU for å sikre at vi får produkter som tjener oss. Kjøperne i Europa vil ønske å sette priser og prisstrukturer som priser dette lavest mulig. Der må vi slåss, sier Lien.