datasenter
Statkraft har planer om å bygge datasentre. Illustrasjonsfoto: Google

Statkraft håper å kunne legge fram planene for et datasenter i Norge allerede i år.

Det fortalte selskapets konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen på en pressekonferanse i forbindelse med fremleggingen av selskapets resultat for første kvartal torsdag morgen.

– Jobbingen vi gjør med datasentre er i stadig framgang. Vi håper å få til noe i år som vi kan offentliggjøre, sa Statkraft-sjefen.

Han fortalte at det spisser seg inn mot to steder.

– Vi har jo Skien og Sandefjord som har kommet langt.

Hyperscale

Han ville ikke avsløre hvor mange megawatt kraftforbruket ville være på.

– Er det storskala eller hyperscale?

– Det er hyperscale, ja, sa Rynning-Tønnesen.

– Er det a la Facebook og Google?

– Det er stor size, sa Statkraft-sjefen og lo.

Uenig med Statnett

Energiteknikk har imidlertid tidligere skrevet at Statnett skal utrede nettiltak som kan gi datasenterkapasitet for Statkraft på 300 MW i Grenlandsområdet.

I et brev fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som Energiteknikk har fått innsyn i, går det imidlertid fram at Statnett og Statkraft har røket uklar om hvem som skal ta kostnaden for utredningen av tiltakene som må til i nettet for at så mye kraft kan tas ut.

Ifølge NVE gjelder klagen hvorvidt Statnett kan kreve at kostnader ved prosjektering etter at konsesjonssøknad er ferdig utarbeidet, kan inkluderes i utredningskostnadene som Statkraft skal betale. Uenigheten går også på ulik tolkning av overgangsreglene for nytt regelverk for anleggsbidrag

Klagesaken stopper imidlertid ikke prosjektet.

– Vi er enige med Statnett om fremdriftsplanen. Og så har vi en kostnadsuenighet som er anket til NVE, men den stopper ikke fremdriften i jobbingen, sa Rynning-Tønnesen.

Han kunne ikke på stående fot si hvor stort beløp uenigheten dreide seg om.

– De er ikke et kjempebeløp. Hovedpoenget er at det ikke stopper fremdriften. Så får vi heller ta en ettervurdering av hvem som skal ta den kostnaden, bare vi får prosjektet til å gå som det skal, sa Statkraft-sjefen.