Administrerende direktør Audun Grynning i Hallingdal kraftnett sier kraftbransjen har en lang vei å gå innen IKT-sikkerhet. Foto: Øyvind Lie

Flere øvelser og god kommunikasjon er viktig for energiberedskapen, ifølge administrerende direktør i Hallingdal kraftnett, Audun Grynning.

– Vi må være beredt, sa Grynning på NVEs energiberedskapskonferanse i Drammen i slutten av mai.

Da er det viktig med øvelse.

– Vi bør kanskje øve i litt større omfang enn vi har gjort til nå. Hyppige øvelser og gjerne enkle øvelser har vist seg for oss å ha gitt nyttig innsikt i egen sårbarhet og kapasitet. Det er viktig at myndighetene utfordrer oss i øvingssammenheng, sa han.

Etter Grynnings innlegg kunne NVE på stående fot love at flere øvelser kommer.

Mylder av løsninger

Nettsjefen understreket at kommunikasjon og samband er viktig.

– Her har vi et mylder av forskjellige instrumenter vi kan bruke når det gjelder kommunikasjon, nesten for mange, fordi vi ikke helt stoler på noen av dem. Det i seg selv er et lite varsko for meg, sa Grynning.

Et godt redundant kommunikasjonssystem er viktig, noe de ifølge Grynning har i hans område, Buskerud. Men også her har kraftbransjen noe å lære.

– Jeg ble litt overasket da jeg kom inn i bransjen når det gjelder tilgjengelighetsanalyser, som ikke er brukt så ofte som vi er vant til å bruke det i oljesektoren, sa Grynning, som tidligere har jobbet i Aker Solutions.

Lang vei å gå

Han var også opptatt av IKT-sikkerheten.

– Jeg er ganske sikker på at når det gjelder IKT-sikkerhet, har vi en lang vei å gå. Et felles løst, blant annet slik vi gjør gjennom Nettalliansen, kan bidra i rett retning. Det er skremmende at det er mulig å bli slått ut fra andre siden av kloden hvis man ikke implementerer de rette tiltakene i selskapet, sa Grynning.