Disse Hywind-turbinene ble slept til Skottland. Equinor vil sette opp flere ved oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Foto: Arne Reidar Mortensen/Equinor

Equinor tar ikke hensyn til fiskeinteressene i sitt planlagte Hywind-prosjekt, ifølge en høringsuttalelse fra Norges Fiskarlag.

De 11 vindturbinene med kapasitet på 8 megawatt er planlagt å forsyne oljeinstallasjonene Gullfaks og Snorre i Nordsjøen med strøm. 

Ifølge høringsuttalelsen vil turbinene ligge i gode fiskefelt hvor det i perioder er stor fiskeriaktivitet.

«Det vil si at dette tiltaket vil medføre stor ulempe for fiskeriene, og det er helt klart at Equinor så langt har valgt å ikke lytte til våre innspill om disse negative konsekvensene og ta dette med som et moment i sin vurdering», heter det i høringssvaret.

Ved fiskeoperasjoner i dårlig vær og eventuell motorstopp kan dessuten fiskefartøy drifte inn i vindparken. Dette kan ifølge høringsinnspillet føre til skader på både mennesker, fartøy og installasjoner. 

Tidligere er det foreslått at anlegget må flyttes lenger mot nord for å unngå konflikt med fiskeriinteresser.

Norges Fiskarlag krever at hele anlegget flyttes dersom ikke deres krav kan imøtekommes.

«Det er regjeringens politikk at ulike næringer skal eksistere sammen på havet, men slik denne saken har utspilt seg har det kun vært enveisdialog fra Equinor sin side hvor oljenæringens behov gjennomsyrer alle beslutninger som er tatt vedrørende plassering. Det vil ikke være akseptabelt fra fiskerisiden at en konsekvensutredning som gir en så dårlig beskrivelse av konsekvensene for fiskeriene, fär gjennomslag hos petroleumsmyndighetene», heter det i høringsuttalelsen.